Japanse bevolking daalt in aantal

Voor het derde jaar op rij krimpt de Japanse bevolking. Niet qua lengte maar qua aantal. Volgens officiële cijfers van de Japanse regering nam de bevolking met 263.727 af tot 126.659.683 in maart 2012. Grootste oorzaak is de vergrijzing in Japan. Vanzelfsprekend heeft de tsunami in maart 2011 (met bijna 25.000 vermisten en doden) ook een rol gespeeld.

Ook sociale factoren

Naast vergrijzing en de tsunami, waren er ook sociale factoren die bijdroegen aan de krimp van de bevolking: zo gaven 57.155 Japanners in het buitenland hun Japanse nationaliteit op en werden minder buitenlanders in Japan genaturaliseerd.

Zonder de tsunami zou de bevolking ook zijn afgenomen, maar de grootste dalingen waren nu te zien in de getroffen gebieden in de prefecturen Fukushima, Iwate en Miyagi. Enige uitzondering was het noordelijke eiland Hokkaido waar ook een grotere afname zichtbaar was.

Groei in de grote steden

Toch nam het aantal mensen in sommige gebieden toe. Voornamelijk in de 3 grootste steden van Japan: Tokio, Osaka en Nagoya. In totaal woont hier zo’n 50% van de gehele Japanse bevolking: 64.280.810 mensen. Tokio groeide het meest met een toename van 36.810.

Zoals in zo veel landen trekken ook hier dus steeds meer mensen van het platteland naar de stad.

Bron: Japan Daily Press

Lees ook:Japan, oorsprong van de zon
Lees ook:Nog bijna 3.000 mensen vermist na tsunami
Lees ook:Tenminste 24 doden door zwaarste regenval ooit in Japan
Lees ook:Japan geeft weer meer uit aan zorgkosten
Lees ook:Hoe veilig is Japan eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.