Hoe veilig is Japan eigenlijk?

Na mijn verhalen over zware tyfoons, recordhoeveelheden regen en de duizenden aardbevingen per jaar in Japan, vraag je je misschien af hoe veilig Japan eigenlijk is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de situatie bij de kerncentrale van Fukushima, want die lijkt ook nog niet onder controle. Kortom, is het verstandig om naar Japan te gaan?

JA!

Ik kan daar heel kort en duidelijk over zijn: het antwoord is ‘Ja!’. Hoe veilig een land is, hangt grofweg af van 2 factoren: de natuur (weer, klimaat, geografische ligging en omstandigheden) en de mens (criminaliteit, omgangsvormen). In Japan loop je wat betreft ‘natuur’ wat meer risico, maar dat is echt geen reden om niet naar Japan af te reizen.

Tokio ligt precies bij 3 breuklijnen

Geografische ligging

In een vorig blog schreef ik dat Japan jaarlijks wordt getroffen door zo’n 10.000 aardbevingen, waarvan 1.000 4.0 op de Schaal van Richter of hoger zijn. Dat zijn gemiddeld 3 behoorlijke bevingen per dag. Maar dat betekent niet dat je dit dagelijks voelt. Veel bevingen zijn op zee en vergeet niet dat Japan 3.200 km lang is. Ik ben zelf 5x in Japan geweest en heb nooit iets gevoeld.

Goed voorbereid

Daarbij komt dat Japan -voor zover dat mogelijk is- goed is voorbereid op aardbevingen. Tokio is zo gebouwd dat zelfs bij een aardbeving tot 7.0M de schade beperkt blijft. Natuurlijk zijn er geen garanties, en bij zwaardere aardbevingen zullen er ongetwijfeld slachtoffers vallen, maar mocht je ooit een aardbeving meemaken, is Japan het beste land om te zijn.

Tokio

Feit blijft wel, en dat kun je zien in bovenstaand plaatje, dat Tokio op een hoogst ongelukkige plek is gebouwd: precies daar waar 3 tektonische platen bij elkaar komen. De kans op aardbevingen is daarom 100%.

Tsunami is uitzonderlijk

Maar zelfs bij de zeebeving van maart 2011, die met 9.0M ongekend zwaar was, zag je dat de meeste slachtoffers vielen bij de daaropvolgende tsunami. De meeste gebouwen, waaronder de hoge wolkenkrabbers in de grote steden, bleven allemaal overeind staan. En de kans dat zo’n verwoestende tsunami het land treft, is niet zo groot.

Japan wordt jaarlijks getroffen door meerdere tyfoons.

Tyfoons zie je aankomen

Japan krijgt jaarlijks ook nog de nodige tyfoons te verduren. Ook hierbij vallen vaak wel enkele slachtoffers. De slachtoffers vallen echter vaak in afgelegen gebieden, nabij rivieren en in de bergen. En meestal zijn dit mensen die de aanwijzingen van de autoriteiten in de wind hebben geslagen en bijvoorbeeld weigerden te evacueren.

Tyfoons zie je dagen van tevoren aankomen zodat je je prima in veiligheid kunt brengen. De kans dat je als toerist door een tyfoon sterft, is nihil als je de aanwijzingen van de autoriteiten opvolgt. In de grote steden ben je behoorlijk veilig tijdens zulke stormen.

Zeer weinig criminaliteit

Als we kijken naar de veiligheid in Japan wat betreft criminaliteit en misdaad, dan hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Zelfs in de grote steden kun je overdag, ‘s avonds en ‘s nachts veilig over straat lopen. Japan kent wel georganiseerde misdaad, berucht is de Yakuza, maar de kans dat je hier als toerist mee in aanraking komt, is bijzonder klein. Of je moet het zelf opzoeken.

Al met al kun je stellen dat Japan een veilig land is om naartoe te reizen. De kans dat je hier in Nederland over een losliggende tegel struikelt en je been breekt, is nog steeds groter dan dat je gewond raakt bij een aardbeving in Japan.

En die straling van Fukushima is alleen een risico als je er naartoe gaat. Dus blijf daar lekker uit de buurt, en geniet verder van al het moois dat Japan te bieden heeft!

Handige links
Reisadvies Japan van Ministerie Buitenlandse Zaken
Japans Bureau voor Toerisme
Het weer in Japan
Visum aanvragen

Lees ook:Staat Japanse vulkaan Fuji op uitbarsten?
Lees ook:“Bewolkt met hier en daar een beving”
Lees ook:Aardbeving in Japan, gelukkig geen gevolgen
Lees ook:Ramp Fukushima kwam ook door menselijk falen
Lees ook:Japan overweegt toiletten in liften

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.