Japan verlaagt mogelijk stemleeftijd

In Japan mag je pas gaan stemmen als je twintig jaar bent. Nu ligt er echter een wetsvoorstel om die leeftijd te verlagen naar achttien jaar. De verwachting is dat er deze zomer over deze drastische verandering gestemd gaat worden.

En misschien wordt het ook maar tijd, want Japan is één van de enige landen waar de stemleeftijd zo hoog ligt. Andere landen hebben die grens al veel eerder verlaagd, maar Japan heeft enkel na de Tweede Wereldoorlog de leeftijd van 25 naar twintig verandert.

Japan is wel altijd al een land geweest waar de focus ligt op de oudere mens. Het heeft de hoogste gemiddelde leeftijd van de wereld en veel van de stemmen komen dan ook van gepensioneerden. Het kost het land echter ook steeds meer en meer geld en dus willen de jongeren, die de kosten in de toekomst dragen, ook een stem.

De LDP, de grootste partij in Japan, was nooit zo’n voorstander hiervan omdat zij veel stemmen van ouderen krijgen. Testen wezen echter uit dat ook jongeren veel op deze willen stemmen en dus zou het zomaar kunnen dat deze zomer er 2,4 miljoen extra stemmers bijkomen.

Bron: JapanToday

Lees ook:Stemleeftijd verlaagt naar achttien jaar in Japan
Lees ook:Uitslag poll #2: Welk seizoen van Japan is het beste
Lees ook:Uitslag poll #1: Vakantie naar Japan
Lees ook:Aantal kinderen in Japan lager dan ooit
Lees ook:Japanners drinken minder dan vroeger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.