Tokyo Sky Tree

Tokyo Sky Tree

Foto: website Tokyo Sky Tree

Op japan.blog.nl zal ik ook regelmatig aandacht besteden aan bijzondere bouwwerken in Japan. Het eerste bouwwerk in deze reeks is de ‘Tokyo Sky Tree’ in -uiteraard- Tokio. Dit is meteen het nieuwste én meest hoge gebouw van Japan. Met haar 634 meter is Tokyo Sky Tree zelfs het op één-na-hoogste gebouw van de wereld. Alleen de Burj Khalifa in Dubai is met 828 meter nog hoger.

 

 

Tokyo Sky Tree in stadsdeel Sumida

Foto: Wikpedia Commons, Kakidai

 

 

 

Televisietoren en meer

Tokyo Sky Tree is een televisietoren, gebouwd op initiatief van vijf commerciële omroepen en de publieke televisieomroep NHK (Japan Broadcasting Corporation). De oude televisietoren, Tokyo Tower, was met haar 333 meter niet hoog genoeg meer om goed te kunnen uitzenden.

De nieuwe toren is echter veel meer dan alleen een televisietoren. Het dient als nieuwe toeristische trekpleister voor het stadsdeel Sumida. De toren bevat ondere andere 2 observatieplatforms, waarvan de hoogste op 450 meter, en een restaurant en een café. Aan de voet van de toren is een multifunctioneel complex ontwikkeld met onder meer kantoren, winkels en onderwijsinstellingen.

Rare naam?

De naam, Tokyo Sky Tree, is de officiële naam van het bouwwerk. Het is dus geen Engelse vertaling van de Japanse naam. De naam is het resultaat van een wedstrijd en is gekozen uit zo’n 18.000 inzendingen. In het Japans wordt de naam geschreven als スカイツリー (Sukai Tsurī), wat een klanknabootsing is van het Engelse Sky Tree. De officiële opening was 22 mei 2012.

Bijzonderheden Tokyo Sky Tree

 

Feiten en cijfers Tokyo Sky Tree

Start bouw: 14 juli 2008
Hoogste punt bereikt: 18 maart 2011
Officiële opening: 22 mei 2012

Hoogte: 634 meter
Plaats: Sumida, Tokio
Gebruik: Televisietoren
Architect: Nikken Sekkei
Eigenaar: Toby Tower Sky Tree Co., Ltd.
Aannemer: Obayashi Gumi

Bijzonderheden: De toren is aan de voet een driehoek maar wordt in de hoogte steeds ronder.
Bronnen: Wikipedia en website Tokyo Sky Tree 

 

Lees ook:Bal gevonden op 306 meter hoogte in antenne Tokyo Tower
Lees ook:Tokyo Tower
Lees ook:Tokio in lego
Lees ook:De gouden tempel in Kioto
Lees ook:Statistieken en feiten Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.