De gouden tempel in Kioto

Gouden paviljoen Kinkaku-ji KiotoIn eerdere blogs heb ik aandacht besteed aan bijzondere bouwwerken als Tokyo Tower en Tokyo Sky Tree. Nu is het de beurt aan een traditioneel bouwwerk in Kioto: het gouden paviljoen Kinkaku-ji. Het is één van de bekendste toeristische trekpleisters van Japan. Bijzonder is dat de bovenste 2 verdiepingen geheel zijn bekleed met zuiver bladgoud.

Nieuw paviljoen met een rijke historie

Hoewel het paviljoen anders doet vermoeden, is het gebouwd in 1955. Dit komt omdat het oorspronkelijke paviljoen in 1950 in brand is gestoken door een geestelijk gestoorde monnik. Als je dichtbij het paviljoen staat, kun je zien dat de constructie nieuw is. Maar het mooiste zicht op het gouden bouwwerk heb je vanaf de andere kant van de vijver. Vanaf daar lijkt het op een eeuwenoude tempel. Dit komt ook omdat de historische tuinen rondom dit tempelcomplex al eeuwenlang hetzelfde zijn gebleven.

Gouden paviljoen en spiegelvijver

Het paviljoen weerspiegelt in de 'spiegelvijver'

Meerdere malen door brand verwoest

In 1397 bouwde shogun Ahikaga Yoshimitsu het eerste bouwwerk op de plek waar nu de gouden tempel staat. Het was een villa voor zichzelf waar hij zich na zijn aftreden in schaamteloze luxe terugtrok terwijl zijn volk leed aan honger, pest en de gevolgen van aardbevingen. Zijn zoon vormde het gebouw later om tot een Zen tempel en en gaf het toen de officiële naam Rokuon-ji. Kinkaku-ji is eigenlijk een bijnaam van de tempel.

Gouden Paviljoen met fenix op het dak

Gouden Paviljoen met fenix op het dak

Tijdens de burgeroorlog die van 1467 tot 1477 woedde (Onin-oorlog), werd de tempel al enkele malen door brand verwoest. Het tempelcomplex bestaat trouwens uit meerdere gebouwen maar het gouden paviljoen is het meest bekend. Op het dak staat een feniks.

Hoewel ik dit nergens kon terugvinden, zal deze vogel uit de Griekse mythologie er ongetwijfeld op zijn geplaatst vanwege het feit dat het paviljoen meerdere malen ‘uit de as is herrezen’. Een eigenschap die ook aan de fenix wordt toegedicht.

In 1994 is de tempel door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet.

Gaat dat zien!

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een bezoekje aan Kinkaku-ji de moeite waard is. Niet alleen de tempel, ook de tuinen eromheen zijn prachtig om te zien. Vooral in de herfst als alle bladeren rood, oranje en geel kleuren. Want hoe gek het misschien ook klinkt, ook dát (de herfstkleuren) trekt jaarlijks veel toeristen naar Kioto. Lees hier mijn blog over de herfst in Kioto.

Ok, nog 1 foto dan. Omdat ‘t zo mooi blinkt!

Gouden paviljoen Kinkaku-ji
(Eigen foto’s Japan Blog)

Bronnen: Wikipedia, Deltas reisgids Tokio-Kioto

Lees ook:Herfst! Mooie tijd om Japan te bezoeken
Lees ook:Premier Abe geeft offer aan tempel Yasukuni; China geïrriteerd
Lees ook:De seizoenen in Japan: Herfst
Lees ook:Uitslag poll #2: Welk seizoen van Japan is het beste
Lees ook:Tokyo Tower

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.