Japans apartste popster: Hatsune Miku

Hatsune Miku is een fenomeen in Japan. Ze ziet er pas rond de zestien jaar uit en heeft prachtig blauwgroen haar. Haar repertoire is met meer dan 100.000 nummers echt gigantisch en haar concerten staan helemaal vol met Japanners die haar adoreren. Alleen is ze niet van vlees en bloed, maar enkel een hologram…

Hatsune Miku werd in 2007 ontwikkeld door het Japanse bedrijf Crypton Future Media en maakt gebruik van de Vocaloid. Haar stem is gebaseerd op de Japanse actrice Saki Fujita en is beschikbaar voor iedereen. Als je het programma hebt kun je dus een lied maken en door Hatsune Miku laten zingen, daarom heeft ze al zoveel duizenden nummers.

Haar naam betekent eerste geluid van de toekomst en dat lijkt een zeer terechte keuze. Niet alleen omdat iedereen zelf nummers kan maken met haar, maar ook omdat haar stem zeer modern is en ietwat mechanisch klinkt.

Eerst had ze enkel die stem, maar het bedrijf besloot haar een gedaante te geven en dat werd een jong meisje met grote ogen, groenblauw haar en een lieve en enthousiaste uitstraling. Ze werd al meteen een succes en dus kwamen er meer mogelijkheden zoals verschillende stemmen en nieuwe software waarmee je Hatsune Miku kan laten dansen.

Later begon ze ook concerten te geven waar Japanners met gloeiende stokken haar toewuiven. Er kwam merchandise van het virtuele meisje en om als haar te cosplayen is zeer populair.

Natuurlijk zijn Japanners een apart volkje, maar in 2011 kreeg Hatsune Miku ook een Engelse stem en begon ze langzaam aan de wereld te veroveren. Ze geeft nu ook concerten in het buitenland en was te gast bij andere grote zangeressen. Ze kreeg zelfs de eerste virtuele opera genaamd The End en lijkt dus niet te stoppen.

Hieronder is een nummer te luisteren van Hatsune Miku. Wat vinden jullie van haar, is ze echt de stem van de toekomst?

Foto: Danny Choo via flickr

Lees ook:Gezien: Japanse opera The End met Hatsune Miku
Lees ook:Japanse studente wint VN ‘Art for Peace’ wedstrijd
Lees ook:Japanse jeugd geeft steeds vaker mening
Lees ook:Japanse kat na overlijden verheven tot godin
Lees ook:Zuurstokroze J-pop scoort ook buiten Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.