Feest in Tokio met Kanda festival

Vandaag trokken een dag lang parades door de hoofdstad van Japan, want het Kanda festival vindt dit weekend plaats. Het is één van de beroemdste en belangrijke festivals in Tokio, maar wat is het precies en hebben we wat gemist?

Kanda Matsuri vindt elk oneven jaar plaats in een weekend in half mei en het hoogtepunt is een grote processie door de stad op zaterdag en op zondag zijn er kleinere parades van draagbare heiligdommen, gemaakt door de inwoners zelf.

Een draagbaar heiligdom tijdens Kanda festival

Een draagbaar heiligdom tijdens Kanda festival

Het festival begon tijdens de Edo-periode die bestond tussen 1603 en 1687 en was een demonstratie van de hoogtijden van het nieuwe regime en wordt nu gevierd voor de rijkdom en gezondheid van de inwoners van Tokio.

Het was vroeger één van de enige twee festivals die door gebied van het Edo kasteel mocht gaan. Het andere festival die dit ook mocht heet Sanno en beide werden origineel jaarlijks gevierd. De competitie tussen de twee festivals werd echter steeds groter en groter en dus werd er besloten om de twee festivals af te wisselen elk jaar.

Tijdens het Kanda Matsuri staan drie goden centraal: Daikokuten, de god van een goede oogst en het huwelijk, Ebisu, de god van vissers en zakenlieden en Taira Masakado, een feudale heerser van de 10e eeuw die vereerd en verafgood werd.

Op de avond ervoor worden er rituelen gehouden om de geesten van deze drie uit te nodigen in draagbare tempels en op zaterdag worden die in een grote parade met vele priesters door de stad gedragen. Later op de dag volgt er een minder officiële parade waar Japanners verkleed als samurai te zien zijn en praalwagens geïnspireerd door traditionele verhalen.

Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar historie en rituelen blijft een goede reden voor een feestje in Japan! En wie kan dat ze nu misgunnen met zoveel pracht en praal?

Foto: jamesjustin via flickr

 

Lees ook:Water gooien op het Fukagawa Hachiman festival
Lees ook:Zomerfestival Tenjin Matsuri barst los in Osaka
Lees ook:Japans festival in Düsseldorf op 30 mei
Lees ook:Moederdag in Japan
Lees ook:Nederlander De Wit gaat Japanse schaatsploeg leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.