Plekken Industriële Revolutie Japan op Werelderfgoedlijst

Een paar maanden geleden nomineerde Japan 23 gebieden in Japan in één gezamenlijke lijst die bijzonder waren voor de Industriële Revolutie voor de Werelderfgoedlijst. Hoewel Zuid-Korea daar in eerste instantie veel problemen mee had, is het land toch akkoord gegaan en zijn ze officieel toegevoegd door UNESCO.

In enkele van de gebieden werden volgens Zuid-Korea tijdens de Tweede Wereldoorlog Koreanen als slavenarbeiders gebruikt en daarom wilde het land niet dat ze op de Werelderfgoedlijst kwamen. De twee landen hebben echter overleg gevoerd en Japan heeft toegegeven dat dit in het verleden inderdaad is gebeurd.

Japan gaat ervoor zorgen dat dit verleden bekend wordt en niet enkel de positieve dingen van deze gebieden herinnerd wordt. Er komt daarom een informatiecentrum bij de gebieden die ingaat bij het lot van Koreanen in de Tweede Wereldoorlog. Dit was genoeg voor Zuid-Korea om akkoord te gaan en dus heeft Japan er een cultureel erfgoed bij.

Van alle genomineerde gebouwen is de meest bekende van deze plekken het oorlogsschip eiland. Dit ligt in de zee vlakbij Nagasaki en was een kolenmijn. Het is echter vooral de vorm die het bijzonder maakt, samen met het oorlogsverleden en dat het tekenend was voor de Industriële Revolutie. Als je naar het westen van Japan gaat, is een bezoekje aan dit eiland het overwegen waard. Ga er echter wel vanuit dat het een stuk drukker dan vroeger was in deze nieuwe culturele erfgoederen!

Foto: Chad Chatterton via flickr

Lees ook:Nieuwe plekken genomineerd voor werelderfgoedlijst in Japan
Lees ook:Wantrouwen tussen buurlanden Zuid-Korea en Japan groot
Lees ook:Speech premier Abe over WO II gewaardeerd in Japan en niet in buurlanden
Lees ook:Premier Abe geeft geen excuses voor WO II in speech
Lees ook:President van Japan zegt geen sorry voor WO II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.