Gedroogde visjes voor de lekkere (?) trek

Gedroogde visjes Niboshi als lekkere snack

Dipsausje erbij?

Samenwonen met een Japanner betekent ook dat de kast vol ligt met Japanse etenswaren en kruiden. Opgestuurd per vliegende post of gewoon hier gekocht in Aziatische toko’s. Vooral gedroogd of vacuüm verpakt voedsel is erg handig voor wie hier de échte Japanse smaak wil beleven. Ik ben dol op de Japanse keuken, maar af en toe kom ik iets tegen waarvan mijn smaakpapillen minder enthousiast worden. Zo vond ik vandaag deze (zie foto) Japanse snack tussen de borrelnoten. Voor de lekkere trek?

Niboshi

Deze gedroogde sardientjes heten niboshi en worden onder andere als snack gegeten in Japan. Gewoon zo uit het vuistje, eventueel met een dipsausje. Soms zijn ze gesuikerd maar deze niboshi-voorraad in onze kast bleek het pure spul. Zelden zo’n sterke visgeur geroken!

Niboshi gedroogde sardientjes

Toch maar eentje proberen...

Multifunctioneel en rijk aan calcium

Niboshi is echter ook heel geschikt om bouillon van te maken. Bijna aan de kook brengen in water of een nacht laten inweken en je hebt een perfecte visbouillon. De kleine visjes zitten boordevol calcium en worden daarom door ouders vaak aan hun kinderen gegeven, meestal in melk. Maar niboshi is ook geschikt om bijvoorbeeld te koken in Sojasaus of gekookt te mengen met andere kruiden of specerijen als bijgerecht.

Even proeven?

Natuurlijk kon ik het niet laten om er eentje te proeven in gedroogde vorm. Je kunt het hele visje in z’n geheel eten. Hoewel ik van vis houd, vond ik deze vissmaak erg sterk en bovendien was het – zo in pure vorm – erg droog. Nee, geef mij dan toch maar een iets minder gezonde borrelnoot.

Lees ook:Origami is meer dan alleen papiertjes vouwen
Lees ook:Japanners drinken minder dan vroeger
Lees ook:Japanse markt op 24 mei in Leiden
Lees ook:Bezocht: Vredesmuseum in Hiroshima
Lees ook:Recept: Yakitori

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.