Japanners drinken minder dan vroeger

Je zou denken dat er in Japan best veel gedronken wordt. Het is een modern land waar genoeg mensen voldoende geld hebben om wat leuks te doen en de rijstwijn sake is een belangrijk onderdeel van de cultuur die vaak gedronken wordt. Toch drinken de Japanners de laatste decennia steeds minder en minder…

In een studie die is uitgevoerd door de National Tax Agency blijkt dat er in 2013 gemiddeld 82,8 liter alcoholische dranken per jaar wordt gedronken. Dit is veel minder dan in de jaren negentig toen er nog meer dan honderd liter per jaar gedronken werd. Sindsdien daalt die consumptie echter snel en lijkt nog niet te stoppen.

De redenen voor de vermindering van het drinken zijn niet zeker, maar kan wel naar geraden worden. Jongeren drinken natuurlijk gemiddeld genomen meer dan ouderen en de bevolking in Japan is al jaren lang aan het vergrijzen. Daarbij is alcohol niet echt goedkoop in Japan, een biertje kost best wat euro’s in de kroeg en is duurder dan hier in Nederland. Hoewel de sterkere drank in verhouding iets goedkoper is, is vooral bier een drank die tijdens feestjes en uitgaan in grotere hoeveelheden kan worden geconsumeerd.

Is Japan echter een land waar veel gedronken wordt in vergelijking met andere landen? Het antwoord daarop is nee, dat valt best mee. In een gestandaardiseerde index, waar het aantal liter pure alcohol per persoon per jaar wordt geteld komt Japan iets boven de zeven liter uit. Nederland ligt daarentegen een stuk hoger met meer dan negen liter. De Japanners houden zich dus wat meer in dan wij in Nederland!

Lees ook:Japan wil naam sake vastleggen
Lees ook:Eerste kattencafé 22 april open in Amsterdam
Lees ook:Vier tips om vakantie naar Japan goedkoper te maken
Lees ook:Sake moet economische groei Japan stimuleren
Lees ook:Japanners eten helemaal niet zo veel rijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.