Gedragsregels in de metro

Netjes in de rij voor de metro

Netjes in de rij voor de metro

Japanners zijn gedisciplineerd, houden van hygiëne en behandelen de medemens met veel respect. Het klinkt als een cliché, maar iedereen die in Japan is geweest, zal beamen dat deze constatering niet overdreven is. Dit zie je ook terug in de metro, waar iedereen altijd netjes op z’n beurt wacht, het altijd opgeruimd en schoon is en niemand schreeuwt, luide telefoongesprekken voert of enige agressie vertoont.

Behalve op vrijdagavond dan, na een paar drankjes…

 

 

Stille drukte

Ik vond het een vreemde ervaring de eerste keer: ondanks de krioelende mensenmassa en de wirwar aan stationsborden en felgekleurde reclame-uitingen, hangt er een soort rust boven de chaos. Je hoort wel duizenden voetstappen, bliepende toegangspoortjes, geld rinkelen in de kaartautomaten en af en toe een vriendelijke intercomstem die –voor mij onbekende- mededelingen doet. Maar de Japanners lijken zich daar geruisloos doorheen te bewegen. Gedempt pratend, alsof ze de drukte tot stilte willen manen.

Make-up please do it at home metro Tokio poster

Je neus poederen doe je maar lekker thuis!

“Please do it at home”

De metro’s hangen vol met reclame-uitingen en mini tv-schermen met commercials, maar ook met posters met gedragsregels. Ik moet zeggen dat die posters erg goed zijn gemaakt: ze zijn opvallend, geven heel simpel maar duidelijk de boodschap weer en zijn nog grappig ook. Elke poster bevat een grappige cartoon met een onwenselijke situatie met daarboven de tekst “Please do it at home”. Er zijn ook enkele varianten zoals “Please do it at the beach” of bij goed gedrag: “Please do it again.”

Humor is de Japanner dus ook niet vreemd!

Een aantal grappige voorbeeldposters

Klik om te vergroten

Tokio metroposter - ga rustig de metro binnen Tokio metroposter - sta op voor minder validen
Tokio metroposter - dronkenschap verboden (1) Tokio metroposter - pas op met veel bagage Tokio metroposter - verboden te bellen
Tokio metroposter - eet en drink voorzichtig Tokio metroposter - zet geluid van muziek zacht Tokio metroposter - dronkenschap verboden (2)
Tokio metroposter - gebruik maar 1 zitplaats Tokio metroposter - pas op met een natte paraplu Tokio metroposter - neus poederen verboden

Kotsen in de laatste metro

De enige keer dat sommige Japanners even de regels laten voor wat ze zijn, is als ze een paar borrels hebben gedronken. Vooral tijdens de laatste metrorit op vrijdagavond van de centrumstations naar de buitenwijken, puilt de metro ineens uit met luidruchtige, kotsende Japanners. Hier zal ik binnenkort eens een aparte blog aan wijden, want zo’n laatste metrorit heb ik een paar keer mogen meemaken. Fascinerend vond ik dat.

Dit komt trouwens niet omdat de Japanner dan zo veel drinkt, maar omdat Aziaten niet goed tegen alcohol kunnen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de enzymen in de lever die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van alcohol, bij Aziaten (en Afrikanen) anders werkt dan bij Westerse mensen. Fiona de Lange heeft hier op haar bierblog al eens aandacht aan besteed.

Filmpje: Proppen in spits

Dan tot slot nog een YouTube filmpje waarop te zien is hoe het er in de spits aan toe gaat als de metro overvol zit. Wat je hier ziet, is géén uitzondering. Dit gebeurt dagelijks. Even de adem inhouden!

Lees ook:Metro van Tokio
Lees ook:Japanner en Canadees krijgen Nobelprijs in Natuurkunde
Lees ook:Campagne begonnen tegen ongewenste intimiteiten in metro van Tokio
Lees ook:Japanners eten helemaal niet zo veel rijst
Lees ook:Nederlander De Wit gaat Japanse schaatsploeg leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.