Zó maak je een trein schoon

Presenteerrrr zeemleerrr!

Als je voor het eerst in Japan bent, vallen je al snel 2 dingen op: 1. Alles is zo goed geregeld; treinen rijden op tijd, mensen wachten netjes in de rij, kassa- of servicedeskmedewerkers zijn vriendelijk en hélpen je ook echt! 2. Alles is zo schoon; straten, treinen en openbare toiletten, je kunt er van de grond eten. In deze 2 korte filmpjes zie je hoe ‘die Japanners’ dat doen.

Filmpje 1 – Militaire precisie: Presenteerrrr zeemleerrrr!

In dit eerste filmpje zie je hoe de schoonmaakdames in groepjes van 5 opgesteld staan op het perron als de trein arriveert. In tegenstelling tot Nederland, weet je in Japan precies waar de deuren van de trein op het perron uitkomen. Erg handig, want zo kun je rustig in de rij wachten. Geen stress of je nu straks naar links of rechts moet sprinten om bij de dichtstbijzijnde deur te komen. Deze dames wachten dan ook netjes in lijn totdat de trein stilstaat en de passagiers zijn uitgestapt. (Bron: YouTube)

Filmpje 2 – Lichte paniek

Vervolgens breekt er toch lichtelijke paniek uit want er is niet zoveel tijd om de trein schoon te maken. In dit filmpje zie je 2 schoonmakers heen en weer rennen om de afvalbakken te legen de wagon schoon te maken en de doekjes voor de hoofdsteunen te vervangen. Maar zelfs tijdens deze stress zie je hoe georganiseerd ze te werk gaan! (Bron: YouTube)

Dus mocht je ooit in een schone kogeltrein door het Japanse landschap razen, denk dan eens aan deze hardwerkende dames. En gooi je papiertje of blikje frisdrank netjes in de prullenbak, dan hebben zij ook wat minder stress.

Lees ook:Video: Japanse schoonmakers zeer efficiënt
Lees ook:Filmpje: waterkunst op station Osaka
Lees ook:Japanse trein rijdt hoogste snelheid ooit
Lees ook:Pret op een Japans toilet
Lees ook:10 Dingen die buitenlanders opvallen in Japan (1)

3 reacties op “Zó maak je een trein schoon

 1. Haaruitval

  De Japanse mentaliteit is briljant.

    /  
 2. Treinacties

  Dit zouden ze toch gewoon wereldwijd moeten invoeren.

    /  
 3. Treinacties

  Van zowel de mentaliteit als de organisatie valt nog een hoop te leren.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.