Filmtip: Lost in translation

Beeld uit "Lost in Translation"

Een film die heel treffend laat zien en voelen hoe het is om als buitenlander voor het eerst in Japan te zijn, is “Lost in translation” met Bill Murray en Scarlett Johansson. Deze film uit 2003 vertelt het verhaal van een beroemd Amerikaans acteur, Bob Harris, die een paar dagen in Tokio verblijft om een commercial- en fotoshoot voor een bekend whiskymerk te doen. De vreemde Japanse gebruiken, de jetlag en zeurende telefoontjes en faxen van zijn vrouw, duwen hem langzaam maar zeker richting een mid-life crisis.

In hetzelfde hotel logeert een jonge Amerikaanse vrouw (gespeeld door Scarlett Johansson) die zich al niet veel gelukkiger voelt. Ze is nog niet zo lang getrouwd en met haar man meegereisd naar Tokio waar hij lange dagen maakt als fotograaf. De dolende acteur en de eenzame, jonge vrouw vinden elkaar in de hotelbar en temidden van de Japanse gekte ontstaat een hechte band tussen hen beiden. Klinkt als een zwijmelfilm maar niets is minder waar.

“Is dat alles wat hij zei?”

“Lost in translation”  laat op humoristische maar sfeervolle wijze zien hoe het eraan toe kan gaan in Japan. Legendarisch vind ik de scène waarin Bob via een tolk communiceert met de Japanse regisseur van de commercial en deze overduidelijk een ‘woede-aanval’ vertaalt tot een simpele aanwijzing. “Is dat alles wat hij zei?”  Natuurlijk voor de film aangedikt maar de kans is groot dat – ook in het echte leven – een tolk ervoor zorgt dat de communicatie beschaafd blijft verlopen.

Kortom, voor iedereen die het ‘vreemde’ Japan eens (met een komische noot) wil ervaren of voor iedereen die er heimwee naar heeft: een aanrader!

Bekijk hier de officiële trailer van “Lost in Translation” (Bron: YouTube)

Heb jij films uit of over Japan gezien die de moeite waard zijn om te vermelden? Laat dan een reactie achter of mail mij ([email protected])! Ik besteed er graag aandacht aan.

Lees ook:Hiroshima Mon Amour opnieuw te zien in bioscoop
Lees ook:Clint Eastwoods ‘Unforgiven’ krijgt Japanse versie
Lees ook:Filmtip: Silent City
Lees ook:Muzikale boodschap na ramp Japan
Lees ook:Tokio deelt vuilniszakken uit voor Halloween

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.