Hiroshima Mon Amour opnieuw te zien in bioscoop

De klassieke film Hiroshima Mon Amour uit 1959 is digitaal gerestaureerd en de komende maand te zien in diverse bioscopen door het land. Dit is gedaan, omdat het onlangs zeventig jaar geleden was dat de atoombom op Hiroshima ontplofte, tienduizenden mensen doodde en zorgde voor het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Het filmmuseum EYE in Amsterdam heeft zich over de restauratie ontfermd en die ging op 6 augustus opnieuw in première in twintig zalen in Nederland. Je kunt deze klassieker nog de gehele maand bekijken in bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Voor iedereen in Nederland die de film wil zien, moet er dus wel een zaaltje te vinden zijn redelijk in de buurt.

Hiroshima Mon Amour gaat over de Franse actrice, gespeeld door Emmanuelle Riva, en een Japanse architect, gespeeld door Eiji Okada. Als de vrouw naar Hiroshima komt om daar een film te maken ontmoet ze de Japanse architect. Ze raken aan de praat en blijken beide een zwaar oorlogsverleden te hebben. De vrouw had een relatie met een Duitse soldaat, wat door de andere Fransen niet bepaald gewaardeerd werd en de architect maakte de atoomaanval op Hiroshima mee.

De film krijgt meestal lovende recensies en is in 1961 ook genomineerd voor een Oscar. Vooral de unieke manier waarop de film getoond wordt, gecombineerd met de goede uitwerking van grote thema’s zoals liefde en verlies worden geroemd.

Lees ook:Filmtip: Lost in translation
Lees ook:Oudste vrouw ter wereld overleden in Japan
Lees ook:Clint Eastwoods ‘Unforgiven’ krijgt Japanse versie
Lees ook:Bekijk Hiroshima door de ogen van een kat
Lees ook:Trouwen in Japan heeft rare restricties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.