Nintendo-directeur Satoru Iwata op 55-jarige leeftijd overleden

Dit weekend is de directeur van Nintendo, die deze baan al sinds 2002 had, op 55-jarige leeftijd overleden in Japan. De leider van Nintendo was al een tijdje ziek, maar niet zo ernstig dat hij zijn werk daarvoor stopzette. Helaas is de galblaaskanker hem uiteindelijk op 11 juli 2015 toch teveel geworden en moeten we deze belangrijke man in de videogame-wereld vanaf nu missen.

Dat Satoru Iwata belangrijk voor Nintendo was, is natuurlijk al duidelijk aan de functie die hij had bij het Japanse bedrijf. Als je echter naar zijn carriere kijkt en wat hij allemaal heeft gedaan, is dat nog veel indrukwekkender. Hij werkte eerst bij het bedrijf HAL Laboratory, die een nauwe band met Nintendo hebben. Daar hielp hij mee aan het ontwikkelen van grote franchises zoals Pokemon, Smash Brothers en Kirby.

In 2000 stapte hij over naar Nintendo en werd in 2002 zelfs de directeur. Op dat moment ging het niet goed met het Japanse bedrijf. Vooral de Gamecube was het niet succes wat het zou moeten zijn en Nintendo maakte in die tijd zelfs verlies. Iwata kwam echter met de zeer succesvolle Nintendo DS en Wii, waarmee Nintendo weer aan de top van de videogamesmarkt stond. Hoewel er om de Wii soms schamelijk wordt gelachen om zijn casual insteek is die wel meer dan honderd miljoen keer verkocht. De Nintendo DS was zelfs nog een groter succes met bijna 150 miljoen stuks verkocht, alleen de PlayStation 2 heeft het wereldwijd beter gedaan.

Daarbij was Iwata niet de geldwolf die je zou verwachten van een directeur. In slechte tijden hield hij zijn werknemers bij elkaar, zorgde dat ze uitstel kregen voor het maken van gamesen halveerde zelfs zijn eigen salaris om geen ontslagen te hoeven doen. Een van de bekendste quotes van Satoru Iwata wil ik jullie dan ook niet onthouden: ‘On my business card, I am a corporate president. In my mind, I am a game developer. But in my heart, I am a gamer.’

Foto: Official GDC via flickr

 

Lees ook:Japanse beurs Tomocon te bezoeken op 11 april
Lees ook:Grootste buitenlandse overname ooit door Japans bedrijf
Lees ook:Mysterieuze zangeres “GILLE” uit Japan verovert de wereld
Lees ook:Japanse whisky gaat de ruimte in
Lees ook:Sony lanceert nieuwste product: het cassettebandje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.