Japanse man loopt met parasol op straat

Op warme, zonnige dagen in Japan zie je op straat ongeveer hetzelfde als op regenachtige dagen in Nederland: een deinende massa paraplu’s. Alleen zijn het geen paraplu’s maar parasols, vooral gedragen door vrouwen ter bescherming tegen de zon. Er lijkt echter een trend gaande dat ook mannen zonder schaamte de schaduw meenemen.

 

 

 

 

Japanse vrouwen lopen al eeuwen met parasols

Een witte huid als schoonheidsideaal

Japanse vrouwen lopen al eeuwen met parasols over straat. De belangrijkste reden is dat een witte huid als schoonheidsideaal werd (en wordt) gezien. Bijkomend voordeel is dat het veel aangenamer is in de schaduw en het de huid beschermt tegen de schadelijke invloeden van de zon. Mocht je je wel eens hebben afgevraagd waarom Aziatische vrouwen er vaak zo jong uitzien, dan weet je nu waarom!

Verkoop parasols voor mannen verdrievoudigd

In een eerder blog schreef ik al dat de jonge Japanse man tegenwoordig zijn best doet om er mooi en verzorgd uit te zien. De huid beschermen tegen de zon, en dus lopen met parasol, hoort daar steeds vaker bij. Volgens Mayumi Mio, woordvoerster van de warenhuisketen Takashimaya, is de verkoop van parasols voor mannen deze zomer verdrievoudigd.

Als we Mio mogen geloven, draagt de Japanse man de parasol niet alleen als bescherming tegen de huid, maar vooral als praktisch hulpmiddel tegen de hitte. Een parasol vermindert de hitte met 20%. Vooral zakenmensen zouden hierdoor veel minder bezweet op afspraken aankomen. En waarom zouden mannen zich moeten schamen als ze een parasol dragen? Ze dragen toch ook paraplu’s?

Een ‘mannelijke’ parasol

Natuurlijk is de parasol wel aangepast aan de man: de mannenparasol is iets groter dan de vrouwenparasol. En vind je de vrouwelijke variant in lichte tinten als wit en roze, de man loopt liever onder een grijze of bruine parasol. Er zijn grenzen natuurlijk.

De mannenparasol heeft 'mannelijke' kleuren en patronen

Het is misschien even wennen, maar als je erover nadenkt is het even geniaal als simpel: je eigen stukje mobiele schaduw dat je beschermt tegen de hitte en de zon, waar je ook gaat en staat.

Ik zie het hier in Nederland nog niet zo snel gebeuren trouwens, al was het maar omdat wij er juist alles aan doen om zoveel mogelijk ín de zon en uit de schaduw te blijven.

Bronnen: Japan Daily Press, Reuters

Lees ook:Jonge Japanse man wil mooi zijn
Lees ook:Waarom Japanse vrouwen dol zijn op buitenlandse mannen
Lees ook:10 Bizarre uitvindingen uit Japan (1)
Lees ook:Vliegtuigspotten nieuwste trend onder Japanse vrouwen
Lees ook:Vrouwen redden Olympische Spelen voor Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.