Jeugd Japan verliest interesse in seks

Voor een land waarin het bevolkingsaantal al 3 jaren op rij afneemt, moet bovenstaande titel toch zorgen baren. Onder jongens is deze trend al langer gaande, maar onderzoek heeft nu uitgewezen dat ook jonge vrouwen steeds minder seksueel actief zijn. Wat is er aan de hand daar in Japan?

“Herbivore jongens”

De jongens die geen interesse in seks hebben, worden soushoku danshi genoemd. Dit betekent letterlijk herbivore jongen. Beetje een vreemde benaming want een herbivoor is een ‘planteneter’ (dus geen vleeseter). Kortom, een jongen die ‘niet van (vrouwelijk) vlees houdt’.

 

Het is zo'n lieve jongen...

De kenmerken van een soushoku danshi zijn:

  • Hij is gevoelig voor mensen en zijn omgeving
  • Hij heeft geen interesse in een carrière, geld en vrouwen (maar hij is NIET homo)
  • Hij ziet een vrouw als een mens, niet als een seksueel object
  • Hij zit liever thuis op de bank dan dat hij uitgaat
  • Hij geeft zijn geld liever uit aan kleding en hobby’s dan aan vrouwen
  • Hij houdt van koken en kleding

(Bron: Gender Studies – What’s happening to Japan’s men?)

Bovenstaande criteria roepen bij mij toch wel enige vragen op, zoals: zien alle hetero’s vrouwen dan als seksueel object? En: is-ie echt geen homo? Het lijkt veel op de metroseksuele man, maar die heeft zijn interesse in seks niet verloren.

Saaie, egocentrische muurbloem?

Een herbivore jongen klinkt op deze manier als een saai muurbloempje die weliswaar zijn medemens (en vooral de vrouw) met respect behandelt maar daar verder geen cent aan wil uitgeven. Sterker nog, hij is zo narcistisch dat hij al zijn geld besteedt aan zijn eigen uiterlijk en kledingkast. Gezellige jongen.

Jongeren in Shibuya Tokio

En hoe zit dat met de vrouwen?

En nu blijkt ook nog eens dat de jonge Japanse vrouw ‘steeds minder vlees eet’. Dit blijkt uit officieel onderzoek onder 7.770 scholieren en studentes, uitgevoerd door ‘the Japanese Association for Sex Education‘ (JASE). Het onderzoek dat elke 6 jaar wordt gehouden, laat zien dat het percentage studentes dat seksueel actief is, is gedaald van 60% in 2005 naar 47% in 2011. Bij scholieren was dit 30% in 2005 tegen 24% in 2011.

Wellicht hebben de jonge vrouwen de moed opgegeven door al die herbivore mannen en hebben ze besloten maar gezamenlijk te gaan grazen?

Toch is er een sprankje hoop: Kazuo Katase, professor op de Tohoku Universiteit en lid van het het JASE onderzoekspanel, geeft aan dat het feit dat minder jonge vrouwen seksueel actief zijn, niet wil zeggen dat de interesse ook daadwerkelijk weg is.

Hoewel dat bij de herbivore mannen -als ik bovenstaande kenmerken zo lees – wel het geval is. Of misschien hebben zij stiekem allemaal een dakimakura?

Bronnen: RocketNews24, Gender Studies

Lees ook:Eenzaam? Neem een knuffelkussen!
Lees ook:Waarom Japanse vrouwen dol zijn op buitenlandse mannen
Lees ook:Jonge Japanse man wil mooi zijn
Lees ook:Acht arrestanten in Japan voor oplichten op dating sites
Lees ook:Trouwen in Japan heeft rare restricties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.