Plastic eten als menukaart

Echt? Nee, plastic!

Hoewel ik inmiddels 5 keer in Japan ben geweest en een cursus Japans heb gevolgd, reikt mijn kennis niet veel verder dan het herkennen van een enkel woord of teken. Toch is het bijzonder eenvoudig om in restaurants zonder tolk of woordenboek eten te bestellen. Met een Engelstalige menukaart? Nee, met hulp van plastic eten!

Niet van echt te onderscheiden

Veel restaurants hebben vitrines of etalages waar heerlijk eten ligt opgediend. Planken vol met heerlijke sushi, gigrilde yakitori of okonomiyaki. Het water loopt je in de mond bij het zien van al dat lekkers. De eerste keer dat ik in Japan was vroeg ik me af waarom ze zoveel maaltijden verspilden in die etalages. Zonde! Hang dan gewoon een foto op. Totdat mij werd verteld dat het maaltijden gemaakt van was of plastic waren. Daar kan Madam Tussauds nog een puntje aan zuigen!

Etalage met plastic Japans eten

Ware kunstvorm

Zoals gebruikelijk in Japan, wordt veel plastic eten met de hand gemaakt. Het is een ware kunstvorm. Restaurants kunnen zelfs speciaal hun gerechten laten namaken. Vooral het namaakvoedsel van de ‘Japanese Maizuru Company’ is niet van echt te onderscheiden. Er worden zelfs wedstrijden georganiseerd waarbij het gerecht dat het meest echt lijkt, wint.

Volgens schattingen gaan er inmiddels honderden miljoenen euro’s per jaar om in de plastic voedselindustrie. Een restaurant die zijn complete menukaart wil laten namaken, moet al gauw €10.000 neertellen.

Je eigen plastic voedsel

Het plastic eten wordt steeds populairder. Het fenomeen is inmiddels overgewaaid naar China en in Japan verrijzen steeds meer ‘sample shops‘ waar je voor jezelf plastic voedsel kunt kopen. Handig voor als je eens geen zin hebt om te koken… en geen honger hebt. Kun je in ieder geval naar smakelijk eten kijken.

Bronnen: Culture Japan, wikipedia

 

Lees ook:Organisch eten in een boomhut
Lees ook:Wat boeken toeristen in Japan
Lees ook:Onbeperkte sushirestaurants vaak onhygiënisch
Lees ook:Robotrestaurants nieuwe trend in Japan
Lees ook:In Japan kun je nu eten tussen de dinosauriërs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.