Japanse jeugd geeft steeds vaker mening

In Japan is het niet vanzelfsprekend om, net als hier in Nederland, meteen je mening te geven. Ook niet als het je gevraagd wordt. Al eeuwenlang heerst er in het land van de rijzende zon de tendens om je aan te passen aan de geldende normen en waarden. De groep is belangrijker dan het individu. Maar volgens analisten is dat nu aan het veranderen. En het begint bij de jeugd.

Social media geeft jeugd een stem

Vooral het gebruik van social media onder jongeren lijkt de eeuwenoude traditie van Japan om zwijgzaam in de pas te lopen, te doorbreken. Social media geeft jongeren een stem. Een stem die ze steeds vaker laten horen. Zo werd de 11-jarige Fuka Haruna gepest op school. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, gebruikte ze de social media om haar verhaal te vertellen. Zo kreeg ze zelfs een eigen serie over pesten in de ‘Asahi Shimbun’, de op een na grootste krant van Japan.

Pesten als aanjager

De Asahi Shimbun haakte hiermee ook handig in op de actualiteit van pesten in Japan. Dit is namelijk een toenemend maatschappelijk probleem op vooral Japanse middelbare scholen. Bijna maandelijks verschijnt er weer een bericht in de media dat alweer een tiener zelfmoord heeft gepleegd omdat hij/zij werd gepest. Vooral de zelfmoord van een 13-jarige jongen uit Otsu vorig jaar oktober beheerste maandenlang het nieuws omdat de school niets zou hebben gedaan om het pesten te voorkomen.

Jongeren worden steeds uitgesprokener

Het lijkt er nu wel op dat maatschappelijke onderwerpen als pesten ervoor zorgen dat jongeren zich steeds vaker gaan uitspreken. Dat maakt het probleem niet minder erg, maar zorgt in ieder geval voor een – wat mij betreft – positieve verandering in houding en gedrag van de Japanse jeugd.

Ook ‘oudere jeugd’ verandert

Maar niet alleen tieners, ook twintigers en dertigers laten zich vaker horen en zijn niet bang meer hun mening te verkondigen. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat de 31-jarige Naomichi Suzuki nu al burgemeester is geworden van het mijnstadje Yubari. Zijn jarenlange inzet en toewijding als ambtenaar in het stadje leidde ertoe dat de inwoners hem zelf vroegen burgemeester te worden. Iets wat vroeger, op zo’n jonge leeftijd, ondenkbaar was geweest. Al was het maar omdat je vroeger als jongeling je mond hield en je dus volslagen onbekend zou zijn geweest.

Bron: Japan Daily Press

Volg Japan Blog ook op twitter en word vrienden op facebook!

Lees ook:Japans apartste popster: Hatsune Miku
Lees ook:Japans model wint ‘dubieuze’ Miss International 2012 verkiezing
Lees ook:UFO zet Osaka op stelten
Lees ook:Japan verlaagt mogelijk stemleeftijd
Lees ook:Japan wil robots voor Olympische Spelen 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.