Tokio duurste stad ter wereld?

Is Tokio echt zo duur?

PARIJS  - Tokio is gestegen naar de eerste plaats op de lijst van duurste steden om in te wonen voor expats. Dat blijkt uit het onderzoek dat adviesbureau Mercer elk jaar doet. Mercer kijkt vooral naar de kosten van levensonderhoud, verblijf en transport. Vrijwel alle Europese steden dalen op de lijst vanwege de eurocrisis. Vanwege de waardedaling van de Euro zijn de steden in de Europese Unie in verhouding goedkoper geworden. Tokio is hierdoor voor expats veel duurder geworden.

Dure Yen

Door de dure Yen staat Osaka, een andere grote stad in Japan, op nummer 3 in de lijst. Goedkoopste stad volgens Mercer is Karachi in Pakistan. De kosten in deze stad zijn drie keer lager dan in Tokio.

Amsterdam is zeven plaatsen gedaald naar plaats 57.

Top 5 duurste steden

  1. Tokio, Japan
  2. Luanda, Angola
  3. Osaka, Japan
  4. Moskou, Rusland
  5. Genève, Zwitserland

Lekker eten in Tokio hoeft niet duur te zijn.

Is Tokio echt zo duur?

Ik twijfel niet aan de kwaliteit van onderzoeksbureau Mercer, maar zet altijd vraagtekens bij dergelijke onderzoeken. Want uit ervaring weet ik dat een goede maaltijd en een biertje in Tokio over het algemeen minder kost dan in Amsterdam! Vooral lokaal eten en drinken is (vanzelfsprekend) minder duur. En als de lokale keuken érgens ter wereld is aan te raden, dan is het wel Japan! Of eet een expat liever boeuf bourguignon in een 5-sterrenhotel?

Het moet bijna zo zijn want in Tokio heb ik regelmatig mijn buikje volgegeten voor (omgerekend) € 12. Inclusief drankjes. Dat red je niet in Amsterdam (of andere plaatsen in Nederland), zelfs niet in het slechtste restaurant in de slechtste buurt.

En als je met de taxi, metro of bus gaat in Tokio, dan betaal je echt minder dan hier, met een service waar je u tegen zegt. Het klopt dat een kaartje bij de ‘Shinkansen’ (de kogeltrein) prijzig is, maar de gemiddelde snelheid ligt dan ook tussen de 250 – 320 km per uur. En vertragingen kennen ze niet.

Heb jij andere ervaringen in Tokio? Of Amsterdam? Laat dan hieronder een reactie achter. Ik hoor het graag. Dan kan ik ook hier eens lekker uit eten voor €12!

Lees ook:Tokio niet meer in top 10 duurste steden
Lees ook:Kyoto gekozen tot beste stad om te bezoeken
Lees ook:Tokio gekozen tot beste stad om in te wonen
Lees ook:Oudste vrouw ter wereld overleden in Japan
Lees ook:Opvallend groen winkelcentrum in Osaka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.