Japanners houden niet van Chinezen

Elk jaar wordt er in Japan en China onder de bevolking gepeild wat ze elkaar vinden. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat maar liefst 84,5% van de Japanners een negatieve indruk van China heeft. Omgekeerd is het iets positiever, hoewel ook in China een ruime meerderheid van 64,5% negatief over Japan denkt. Dit neemt niet weg dat 80% van de bevolking van beide landen een goede onderlinge relatie erg belangrijk vindt.

Record

Het percentage Japanners dat negatief over China denkt is met 6% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Sinds het begin van dit jaarlijks onderzoek in 2005, is dit percentage nog nooit zo hoog geweest. Hoewel de onderlinge betrekkingen door beide landen als belangrijk worden gezien, beschouwt 53,7% van de Japanners deze als slecht en 7,4% deze als goed. In China is men toch iets positiever: 40% slecht en 40% goed.

‘Chinezen zijn egoïstisch’

Meer dan de helft (54,4%) van de Japanners vindt het egoïstisch dat China natuurlijke grondstoffen en energie voor zichzelf houdt. Een ander gevoelig punt is een territoriale ruzie over de Senkaku eilanden in de Oost-Chinese Zee. Deze onbewoonde eilanden liggen dichtbij Taiwan voor de kust van China, maar worden gecontroleerd door Japan. Dit tot ongenoegen van China die claimt de ontdekker en dus de beheerder van de eilanden te zijn.

Oud zeer

Voor zowel China als Japan is dit conflict één van de belangrijkste reden om negatief over elkaar te oordelen. Daarnaast ligt de tweede wereldoorlog nog steeds erg gevoelig bij het communistische China. Japan en nazi-Duitsland sloten voor de oorlog (in 1936) het ‘anti-communisme pact’ (Anti-Kominternpact) om het communisme uit de wereld te bannen.

De cijfers op een rijtje

Het onderzoek is uitgevoerd in april en mei 2012 onder 1.000 Japanners en 1.627 Chinezen.

Lees ook:Japan kiest overtuigend voor Barack Obama als president
Lees ook:Militaire oefening Japan en Amerika afgeblazen
Lees ook:1.000 Chinese vissersboten op weg naar Senkaku eilanden
Lees ook:Recessie dreigt in Japan
Lees ook:Chinese protesten tegen Japan steeds agressiever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.