Spanningen tussen Japan en China lopen weer op

Foto: Daylife

Tokio – De minister van defensie van Japan verklaarde gisteren tegenover de pers niet uit te sluiten militaire troepen te zenden naar de Senkaku eilandengroep. Deze onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese Zee zijn al jaren een twistpunt tussen Japan en China. Japan controleert momenteel de eilanden maar China zegt de ontdekker te zijn en vindt dat de eilanden China toebehoren.

Japan sluit ‘stevig optreden’ tegen buurlanden niet uit

Minister Satoshi Morimoto reageerde hiermee op eerdere uitlatingen van premier Yoshihiko Noda die zei ‘stevig op te treden’ tegen alle ‘illegale acties’ op Japans grondgebied. Noda: “Als buurlanden illegale acties uitvoeren op ons grondgebied en in onze territoriale wateren, dan zullen wij stevig optreden waaronder het inzetten van ‘defensieve militaire troepen’, mocht dit nodig zijn.”

Opmerking zou ‘slechts hypothetisch’ zijn

Noda benadrukte daarbij wel dat hij door middel van solide crisis management en diplomatieke inspanningen militair ingrijpen wil voorkomen. Een belangrijke woordvoerder namens de regering, Osamu Fujimura, wilde de druk nog wat meer wegnemen door te stellen dat de opmerkingen van de premier slechts een antwoord was op een ‘hypothetische vraag over een Chinese militaire aanval’.

Senkaku eilandengroep Japan

Senkaku eilanden al jaren twistpunt

Feit blijft wel dat deze grondstofrijke eilandengroep  al jaren twistpunt is tussen de beide Aziatische landen. Eerder deze maand nog voeren enkele Chinese schepen tot 2 keer toe de territoriale wateren van Japan binnen bij de Senkaku eilanden (die overigens door de Chinezen Diaoyu worden genoemd). Japan diende 2 officiële klachten bij de regering van Peking in en riep de Chinese ambassadeur in Japan op het matje.

Bron: Japan Today

Lees ook:1.000 Chinese vissersboten op weg naar Senkaku eilanden
Lees ook:7 Chinese oorlogsschepen gespot bij Japans eiland
Lees ook:Militaire oefening Japan en Amerika afgeblazen
Lees ook:Chinese protesten tegen Japan steeds agressiever
Lees ook:Premier Abe geeft offer aan tempel Yasukuni; China geïrriteerd

6 reacties op “Spanningen tussen Japan en China lopen weer op

 1. Jules Vismale

  Japan en China gedragen zich tegen elkaar en de rest van de wereld alsof ze een Steen der Wijzen hebben uitgevonden om uit metaal goud te maken maar dan lopen ze het risico dat een overvloed aan goud zijn waarde verliest! Ze kunnen wel constant stenen naar elkaars hoofd toe gooien daar China de inwoners van Tibet steeds bulten op hun hoofd bezorgen want géén van beiden willen de Chinezen en Japanners aan hun vreselijke oorlogsverleden of hun bezettingen herinnerd worden. Of verwachten ze van ons dat wij als gehypnotiseerd gaan slaapwandelen om hun koelkast leeg te eten en dat daarna vergeten daar ze een sterke economie hebben die beiden over de wereld verspreiden? En wat het bezitten door de Duitsers van Texel betreft wat de Chinezen beweren: tijdens WO II hadden de nazi’s inderdaad Texel bezet maar de Georgiërs die (onder dwang geronseld in Rusland) met hen collaborateerden kwamen tegen de Duitsers in opstand met als resultaat dat daar toen honderden doden vielen! Als dank werden de overlevende Georgiërs door hun landgenoot (!) Stalin, die hen was gaan haten om hun verraad, vrijwel allemaal naar Siberië gestuurd waar van velen niets meer werd vernomen. Stalin had bovendien als enige Hitler ooit wél volledig vertrouwd en anderen weer iets minder maar dat konden ze niet aan hem duidelijk maken want politici luisteren helaas zelden of nooit naar de goede raad van anderen of naar elkaar!

    /  
 2. Jos Bosma

  Bedankt voor je reacties Jules. Mag ik je eraan herinneren dat dit blog over Japan gaat? ;-)

    /  
 3. Paul

  ze durven nog niet op deze planeet te komen,,opdat ze worden aangevallen.De mens,zonder het te weten hoe het kan uit Sperma geboren te worden ,en weer dood te gaan,wil altijd iets aanvallen uit egoisme.En als het andere leven komt is plots ieder op deze Wereld geboren ieders vriend,,van katholiek tot moslim.Van klootzak tot niet klootzak.En dan zullen ze hun vuur willen richten op de Ufo s.Maar ja,,,die zijn veel te snel.Daar is de mensheid ontwikkeling nog een luier bij.

    /  
 4. Paul

  Al die domme domme Arbeiders Regerings Eikels,,en altijd maar oorlog willen maken.Ze snappen niet eens hoe het kan dat een menselijk lichaam gevangen zit in Gods lucht.Ze snappen niet eens hoe het kan dat uit een stukje Sperma een wezen kan worden geboren.Ze snappen biet eens hoe het kan dat van een ronde bol de aarde het water er niet af valt.EIGENLIJK SNAPPEN ZE HELEMAAL NIETS…..De Wereld Professor.

    /  
 5. Jules Vismale

  @ Jos Bosma, ik weet heel zeker dat dit artikel over Japan gaat en weet je eventueel er nog bij dat niet alleen Duitsland, Italië en Japan schuldig waren aan WO II maar Rusland, Engeland, Frankrijk en de VS net zo goed? De westerse geallieerden wisten daarbij óók alles af over de genocide op 6 miljoen joden maar hebben ze daar óóit iets tegen ondernomen? Vergeet het maar! En toen Japan tijdens WO II miljoenen Chinezen de dood injoegen (de Japanners konden geheel China niet veroveren door de immense uitgestrektheid van dit land, net zomin als dat de Duitsers Rusland konden veroveren) deden de geallieerden daar helaas evenmin bar weinig tegen, behalve strijd leveren en steden platgooien met honderdduizenden burgers er nog in!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.