Japan weigert geweigerde brief Zuid-Korea

Takeshima/Dokdo eilanden

Snap jij het nog? Premier Noda van Japan weigert een brief aan te nemen die hij zelf naar de president van Zuid-Korea heeft gestuurd maar onbeantwoord is terugstuurd naar Japan. De brief gaat over -alweer- een aantal onbewoonde eilanden die door beide landen worden geclaimd. Om het nog ingewikkelder te maken heten de eilandjes in Japan Takeshima, in Zuid-Korea Dokdo en noemen wij ze de Rotsen van Liancourt.

Rijk aan grondstoffen

Waarom zo’n drukte om een stelletje rotsblokken in de Japanse Zee? Want veel meer dan dat is het niet. Simpel: de beide eilanden (want meer zijn het er niet) zijn rijk aan grondstoffen. Net als de onbewoonde eilandengroep Senkaku waar Japan en China een conflict over hebben. De Takeshima eilanden waren tot de Tweede Wereldoorlog Japans, maar na de oorlog was hun status niet meer duidelijk.

Sinds 1951 heeft Zuid-Korea de eilanden bezet. Dit tot ongenoegen van Japan die de kwestie al jaren voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag probeert te krijgen. Dit is tot op heden nog niet gelukt. Vooral omdat Zuid-Korea niet meewerkt.

Protestbrief van Japan

Een recent bezoek van president Lee Myung-Bak van Zuid-Korea aan de eilanden deed het langlopende conflict weer oplaaien. (Je vraag je af wat hij daar te zoeken had, maar dit terzijde.) In reactie op het bezoek schreef de Japanse premier de bewuste brief waarin hij protest aantekent tegen het bezoek van de Zuid-Koreaanse president aan de eilanden. In de brief stelt hij ook nogmaals voor de zaak voor te leggen aan het Internationale Gerechtshof.

Ligging van de Takeshima - Dokdo eilanden

Feitelijke onjuistheden

Zuid-Korea stuurde de brief echter onbeantwoord terug omdat er ‘feitelijke onjuistheden’ instonden. In de brief spreekt Noda namelijk over de Takeshima eilanden, maar die bestaan volgens Zuid-Korea niet. Het zijn immers de Dokdo eilanden. Of waren het nu toch de Rotsen van Liancourt?

De brief schijnt trouwens nog onderweg te zijn naar Japan en zweeft nu waarschijnlijk ergens ter hoogte van de bewuste rotsen in de Japanse Zee. Misschien moeten ze daar gewoon een tafel en 2 stoelen neerzetten voor de beide leiders. En ze dan pas weer ophalen als ze eruit zijn.

Eerlijk zullen we alles delen?

En volgens mij is de oplossing best eenvoudig: geef Japan en Zuid-Korea beiden een rotsblok. Ze lijken op de foto bijna even groot en ze liggen mooi in het midden tussen de beide landen. Eerlijk zullen we alles delen. Of is dat nu weer te simpel gedacht van mij?

Bron: Japan Daily Press

Lees ook:Krachtige tyfoon raast over Okinawa
Lees ook:Wantrouwen tussen buurlanden Zuid-Korea en Japan groot
Lees ook:President van Japan zegt geen sorry voor WO II
Lees ook:PSY’s Gangnam Style scoort niet in Japan
Lees ook:Chinese protesten tegen Japan steeds agressiever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.