Chinese protesten tegen Japan steeds agressiever

Chinezen protesteren tegen Japan | Foto: AFP

Het jarenlange conflict tussen Japan en China over de Senkaku eilandengroep loopt steeds verder uit de hand. De onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese zee worden door beide landen geclaimd. Japan haalde deze week de woede van China op de hals door de eilanden te kopen van de particuliere eigenaren. In Peking bestormden daarom duizenden Chinezen zaterdag de Japanse ambassade.

Protesten steeds grimmiger

De Japanse ambassade is deze week al meerdere keren belaagd, maar vandaag liep het volledig uit de hand. De betogers gooiden met stenen, eieren en flessen en probeerden de ambassade met geweld binnen te dringen. De oproerpolitie, die de betogers eerst hun gang lieten gaan, kon de menigte ternauwernood tegenhouden. Ook in andere steden in China protesteerden duizenden mensen tegen Japan.

Senkaku eilandengroep Japan

Provocaties over en weer

Eind juli schreef ik al dat de spanningen tussen Japan en China opliepen vanwege deze eilanden. De Senkaku eilanden, die in China Diaoyu worden genoemd, worden gecontroleerd door Japan. China zegt de ontdekker te zijn en vindt dat de eilanden bij China horen. China provoceert Japan regelmatig door met schepen de (volgens Japan) Japanse territoriale wateren bij de eilandjes binnen te varen. Dit gebeurde ook na de aankondiging van Japan deze week dat ze de eilandjes hebben gekocht van de particuliere eigenaren.

Waarom deze drukte?

De reden dat China en Japan beiden aanspraak maken op de eilandjes, is het vermoeden dat er veel olie en gas onder de bodem zit. Vooral Japan bezit weinig grondstoffen en kan wel wat olie- en gasvoorraden gebruiken. Daarnaast zwemt er veel vis rondom de eilanden. Maar ook oud zeer speelt een grote rol. Van 1937 tot 1945 zijn delen van Oost-China bezet door Japan. Veel Chinezen zijn hierbij omgekomen.

Aangeleerde haat

Volgens een van de betogers leren ze op school, vanwege de Japanse bezetting, nog steeds om Japan te haten. Vooral die aangeleerde haat zorgt nu voor deze agressieve protesten. Het gaat volgens mij dus niet eens zozeer om die eilandjes, maar om het idee dat Japan nog steeds China bezet. Je ziet daarom ook geen protesten in Japan. Toch vrees ik dat het conflict nog wel even aanhoudt, want voor Japan is de kwestie misschien minder emotioneel beladen, de politieke en economische belangen zijn onverminderd groot.

Bron: Japan Today

 

 

Lees ook:1.000 Chinese vissersboten op weg naar Senkaku eilanden
Lees ook:Militaire oefening Japan en Amerika afgeblazen
Lees ook:Japanse toerist slaapt maand in Chinees treinstation
Lees ook:7 Chinese oorlogsschepen gespot bij Japans eiland
Lees ook:Spanningen tussen Japan en China lopen weer op

7 reacties op “Chinese protesten tegen Japan steeds agressiever

 1. angelae

  nog erger is de dolfijnslachting die op dit moment plaats vind in Taiji . Door 26 vissers worden deze maanden 1000en prachtige dolfijnen en walvissen op gruwelijke wijze afgeslacht. Onbegrijpelijk dat dit anno 2012 nog kan en er niet daarvoor duizenden mensen aan de hekken van de japanse regering staan te schreeuwen. Op dit moment worden de dieren die hier op de film staan, afgeslacht.Onbegrijpelijk, ik ben er kapot van.https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WaWxnXL3qQ0

    /  
 2. Jos Bosma

  Hoi Angelae, ja dat is zeker verschrikkelijk en ik ben het met je eens dat dat moet stoppen. Toch is ook hiertegen wel protest, alleen niet zo massaal. Mensen schreeuwen nu eenmaal harder als het hun eigen hachje betreft.

    /  
 3. Jules Vismale

  Er is een tijd geweest dat ik Japanners ook vreselijk haatte en niet alleen om datgene wat ze in WO II hebben uitgehaald! Zo was Japan in 1937 het oosten van China binnengevallen al hadden ze daarvoor in 1931 de Chinese provincie Mantsjoerije veroverd. In de periode 1937-1945 hebben de Japanners zeker 13 á 20 miljoen Chinezen alsmede honderdduizenden Indonesiërs, FiliPpijnen, Koreanen, Australiërs, Amerikanen, Britten en Nederlanders vermoord! De aanleg van de beruchte Birma-spoorweg zou al aan tienduizenden dwangarbeiders van de Japanners het leven kosten! Maar de werkelijke reden dat ik de Japanners lange tijd zo verafschuwde is dat zij (zoals Angelae al aangeeft) jarenlang op walvissen, dolfijnen, tonijnen en andere zeedieren jagen die ze inderdaad vreselijk ombrengen! Japan werd echter door de natuur recent geleden al gestraft voor de uitbuiting ervan en nou ook voor hun vreselijke oorlogsverleden dat zij nog steeds (en Japan is daarop géén uitzondering!) willen verloochenen.

    /  
 4. Jos Bosma

  Hoi Jules, je haalt er wel veel zaken bij nu: laten we niet vergeten wat de Nederlanders in vroeger tijden hebben gedaan. In de tijd van de VOC en WIC, in Nederlands-Indië, Suriname en Afrika. En wist je dat Nederland nog – met enkele tussenpozen – tot 1964 op walvissen heeft gejaagd? In 1964 hebben we zelfs onze laatste ‘walvisfabriekschip’ aan Japan verkocht. Want ook al zijn we tegen, als we er geld aan kunnen verdienen, dan moet dat kunnen, zo hypocriet zijn we dan ook wel weer.

    /  
 5. Jules Vismale

  @ Jos Bosma, of je nou in het dagelijkse een grapjas of lolbroek draagt of aan hebt, ik weet inderdaad héél wat over het koloniale verleden van Nederland (tenslotte was mijn opa Jules Vismale Sr. zélf een Surinamer die in WO II al genoeg racisme van de nazi’s op zijn dak kreeg) en óók dat wij vroeger ooit eens werden overheerst door Spanje, Oostenrijk en Frankrijk. Veel volkeren doen tenslotte altijd alsof ze poeslief zijn maar achter de schermen halen ze teveel kattenkwaad uit! Gelukkig kregen veel Nederlanders een enorme afkeer van het jagen op walvissen en is dat bij ons gestopt! Juist omdat Japan tegenwoordig zo wordt tegengewerkt bij de walvisjacht zouden sommige Japanners het liefste iedereen die daar tegen is trakteren op oorvijgen en muilperen die veel hun (groot)vaders ten tijde van WO II vaak uitdeelden aan “inferieure” blanken (vooral westerse soldaten die zich overgaven wat voor Japanse soldaten toen een doodzonde was) en talloze Aziaten die in de ogen van Japanners eveneens erg minderwaardig schenen!

    /  
 6. james

  Als zo door gaat krijgt Japan een tweede Hirosima van china

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.