1.000 Chinese vissersboten op weg naar Senkaku eilanden

Het conflict tussen Japan en China over de Senkaku/Diaoyu eilanden domineert nu al dagenlang het wereldnieuws. Vooral in China worden de protesten steeds agressiever. Volgens Chinese media zijn nu meer dan 1.000 vissersboten uit China op weg naar de eilandjes uit protest tegen de -in hun ogen- Japanse bezetting van de eilandengroep.

Provocaties over en weer

De internationale gemeenschap houdt momenteel de adem in nu het jarenlange conflict de laatste weken steeds meer uit de hand loopt. Beide landen claimen de eilanden die sinds de Tweede Wereldoorlog door Japan worden gecontroleerd. China provoceert Japan regelmatig door met patrouilleschepen de territoriale wateren van Japan rond deze eilanden binnen te varen. Japan haalde vorige week de woede van China weer op de hals door te claimen de eilandjes gekocht te hebben van de particuliere eigenaren.

Japanse bedrijven in China aangevallen

In veel Chinese steden zijn Japanse bedrijven, waaronder Nissan, Toyota en Panasonic aangevallen door woedende Chinese betogers. Ook de ambassade in Peking is meerdere keren belaagd. Hierbij is al veel schade aangericht en sommige bedrijven hebben hun productie inmiddels stilgelegd en hun winkels in China gesloten.

Premier Noda vraagt China strenger op te treden

Het is niet bekend wat de vissersboten precies van plan zijn en hoe de Chinese en Japanse patrouilleschepen in het gebied rondom de eilanden zullen reageren. Maar zeker is dat het de spanningen tussen China en Japan nog meer zal aanwakkeren. Premier Noda van Japan heeft de regering van China met klem opgeroepen de protesten beter te bestrijden en de Japanners in China te beschermen tegen het geweld.

Een oplossing lijkt voorlopig niet in zicht.

Bron: Japan Daily Press

 

Lees ook:Spanningen tussen Japan en China lopen weer op
Lees ook:Chinese protesten tegen Japan steeds agressiever
Lees ook:Japan weigert geweigerde brief Zuid-Korea
Lees ook:7 Chinese oorlogsschepen gespot bij Japans eiland
Lees ook:Militaire oefening Japan en Amerika afgeblazen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.