Grootste buitenlandse overname ooit door Japans bedrijf

Softbank president Masayoshi Son en Sprint Nextel CEO Dan Hesse | Foto: Reuters

Het Japanse telecombedrijf Softbank wil voor $ 20,1 miljard (€ 15,5 miljard) een meerderheidsbelang kopen in het Amerikaanse Sprint Nextel. Beide partijen hebben bevestigd in onderhandeling te zijn. De overname, de grootste door een Japans bedrijf ooit, zou Softbank de op twee na grootste  aanbieder van mobiele telefonie ter wereld maken.

Softbank is nu de op drie na grootste mobiele aanbieder van Japan en Sprint Nextel de op twee na grootste aanbieder van Amerika. Als de overname slaagt, heeft Softbank wereldwijd 96 miljoen gebruikers. Alleen China Mobile en het Amerikaanse Verizon hebben nog meer gebruikers. De overname is volgens Japanse media de grootste buitenlandse overname ooit gedaan door een Japans bedrijf.

Risico’s door schulden

De overname, die media 2013 afgerond moet zijn, is overigens niet zonder risico’s. De overname wordt met leningen gefinancierd. Analisten maken zich zorgen over de hoge schulden van beide telecomaanbieders. De aandelenkoers van Softbank daalde afgelopen vrijdag al 17% en vandaag nog eens ruim 5% op de beurs van Tokio. Softbank heeft een schuld van $ 10 miljard en Sprint staat $ 15 miljard in het rood.

Maar volgens topman Masayoshi Son van Softbank is niets doen een nóg groter risico. In Japan vergrijst de bevolking in hoog tempo dus moet de groei buiten de landsgrenzen worden gezocht.

Bronnen: Japan Today, nu.nl

 

Lees ook:Acht arrestanten in Japan voor oplichten op dating sites
Lees ook:Japanse jeugd geeft steeds vaker mening
Lees ook:Tokio tweede op lijst steden grootste potentiële schade
Lees ook:Zonne-energie moet Japan redden
Lees ook:Japans model wint ‘dubieuze’ Miss International 2012 verkiezing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.