7 Chinese oorlogsschepen gespot bij Japans eiland

Chinese oorlogsschepen

Tokio – De Japanse luchtmacht spotte vanochtend 7 Chinese oorlogsschepen vlakbij het bewoonde Japanse eiland Yonaguni. Dit meest Zuid-Westelijk gelegen eiland van Japan in de Oost-Chinese Zee ligt vlakbij de veelbesproken Senkaku eilanden waar Japan en China al jaren over ruziën. De vloot is bewapend, aldus de Japanse regering.

Relatieve rust weer verstoord

Na weken van oplopende onrust en oproer over de Senkaku eilanden, vooral in China, leek de rust weer een beetje teruggekeerd. Beide landen maken echter nog steeds aanspraak op de onbewoonde eilandjes. Vooral China blijft Japan provoceren door regelmatig met vissersbootjes en marineschepen de territoriale wateren van Japan binnen te varen.

Zo dus ook vanochtend toen 7 Chinese marineschepen op nog geen 50 km afstand langs het Japanse eiland Yonaguni voeren. Volgens de Japanse luchtmacht voeren de schepen “richting het noorden”. En richting het noorden betekent richting de Senkaku eilanden. Zie kaartje hieronder:

(Klik om te vergroten)

Ligging Yonaguni en Senkaku eilanden in Oost-Chinese Zee

Nog geen militaire acties, wel scherpe controle

De Chinese vloot bestaat uit torpedojagers, aanvalsschepen, fregatten en 1 bevoorradingsschip. De Japanse luchtmacht meldde nog geen militaire activiteiten op de schepen te zien. De Minister van Defensie Satoshi Morimoto verklaarde “continu alert” te zijn en “door te gaan met het verzamelen van informatie over de koers van de Chinese marineschepen”.

Binnenkort militaire oefening Japan en Amerika?

Dit weekend nog kwam het bericht naar buiten dat Japan en Amerika overwegen samen een militaire oefening te houden die erop gericht is om een ‘onbewoond eiland te bevrijden van buitenlandse troepen’. De oefening zou een bevrijdingsactie vanaf het water en vanuit de lucht moeten simuleren, maar meer details zijn daarover niet bekend gemaakt. Wanneer en of deze oefening ook echt gaat plaatsvinden, is niet bekend.

Als China en Japan niet oppassen, zal die oefening echter niet nodig zijn. Dan kunnen ze het gelijk ‘in het echt’ proberen. Wel interessant om te lezen dat het dus kennelijk al duidelijk is aan welke zijde Amerika staat..? Laten we hopen dat het zover niet gaat komen.

Bron: Japan Today

Lees ook:Militaire oefening Japan en Amerika afgeblazen
Lees ook:Spanningen tussen Japan en China lopen weer op
Lees ook:1.000 Chinese vissersboten op weg naar Senkaku eilanden
Lees ook:Chinese protesten tegen Japan steeds agressiever
Lees ook:Japan kiest overtuigend voor Barack Obama als president

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.