Japanse toerist slaapt maand in Chinees treinstation

Teruhiko Matsumoto

Dat het niet altijd haat en nijd is tussen Chinezen en Japanners blijkt uit het verhaal van Teruhiko Matsumoto uit Japan. Hij bezocht China 3 maanden als toerist maar raakte zijn paspoort en portemonnee kwijt. Omdat hij geen Chinees en Engels sprak, sliep hij noodgedwongen in een treinstation in Fuzhou. Inwoners hielpen hem overleven door hem dagelijks eten te geven en hem van schone kleren te voorzien.

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Na alle berichten over de ruzie tussen China en Japan over de Senkaku eilanden, is het mooi te lezen dat het gelukkig ook nog anders kan. Maar hoe heeft het zover kunnen komen? Hoe raak je als Japanse toerist in zo’n situatie verzeild? Het blijkt dat de 46-jarige Teruhiko 3 maanden geleden op bezoek kwam bij een vriend in de Provincie Fujian. Toen zijn vriend terugging naar Japan nam Teruhiko de bus naar Fuzhou. Daar kwam hij erachter dat hij al zijn waardevolle spullen was verloren.

Typisch Japans?

Blijft natuurlijk de vraag waarom iemand dan een maand lang op een treinstation bivakkeert zonder actie te ondernemen! Volgens Teruhiko wilde hij niemand tot last zijn. Hij kende niemand, sprak geen Chinees en Engels en wilde niet om geld bedelen. Hij besloot daarom zijn bagage mee te nemen naar het station en daar de situatie dan maar als zwerver af te wachten.

Hierin herken ik toch een beetje de Japanse mentaliteit van ‘niemand tot last willen zijn’, hoewel dit – zelfs voor een Japanner – wel extreem is. Ik kan mij niet voorstellen dat een Nederlander een maand lang gaat zitten wachten op een station. Al was het maar omdat wij over het algemeen (beter) Engels spreken en meer voor onszelf opkomen.

Chinese hulp

Zijn lot werd echter al snel opgemerkt door enkele medewerkers van het station. En terwijl in heel China anti-Japanse protesten vanwege de Senkaku eilanden uitbraken, hielpen de inwoners van Fuzhou deze gestrande, Japanse toerist door hem van eten en kleren te voorzien. Een maand lang. Totdat op 6 oktober een lokale radiozender het verhaal oppikte. Via een vriend van de radioverslaggever die een beetje Japans sprak, kon Teruhiko eindelijk vertellen dat hij zijn paspoort en portemonnee was verloren.

Inmiddels is de procedure in gang gezet om een nieuw paspoort voor de gestrande toerist aan te vragen. Pas dan kan hij terugkeren naar Japan. Teruhiko is de inwoners van Fuzhou bijzonder dankbaar voor hun hulp en zegt dat hij zijn ervaringen nooit zal vergeten.

Er is nog hoop voor China en Japan

Ik blijf het vreemd vinden dat iemand maar gewoon op een station gaat zitten wachten, maar dit verhaal geeft toch ook hoop. Hoop dat de Chinezen en Japanners uiteindelijk inzien dat elkaar helpen veel meer oplevert dan elkaar het leven zuur maken vanwege enkele onbewoonbare eilandjes ergens midden op zee. Hoop geeft meer energie dan al het olie en gas onder de Senkaku eilanden.

Wat zou jij in zo’n situatie doen? Ook maar gewoon afwachten? Mensen om geld vragen? Deel hieronder jouw creatieve oplossing.

Bron: Japan Daily Press

Lees ook:Spanningen tussen Japan en China lopen weer op
Lees ook:Militaire oefening Japan en Amerika afgeblazen
Lees ook:Recessie dreigt in Japan
Lees ook:Filmpje: waterkunst op station Osaka
Lees ook:Chinese protesten tegen Japan steeds agressiever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.