Japans model wint ‘dubieuze’ Miss International 2012 verkiezing

Japanse Ikumi Yoshimatsu wint Miss International 2012 verkiezing

Ikumi Yoshimatsu

De 52e Miss International verkiezing in Okinawa (Japan) is voor het eerst in de geschiedenis gewonnen door… een Japanse. De 25-jarige Ikumi Yoshimatsu mag dan inderdaad oogverblindend zijn, het feit dat de schoonheidswedstrijd in Japan plaatsvond en 13 van de 15 juryleden Japans waren, leidde tot sceptische reacties in de media.

Het gaat écht niet alleen om het uiterlijk…

Natúúrlijk gaat het -zoals in elke beautycontest- niet alleen om het uiterlijk. Deze verkiezing beoordeelt de vrouwen op ‘vriendschap, schoonheid en intelligentie’. (Hoe je ‘vriendschap’ in deze context beoordeelt is mij trouwens een raadsel, maar dat terzijde.)

Naast de gebruikelijke badpakken- en avondjurkenparades werden de modellen 5 minuten geïnterviewd. Want schoonheid komt pas echt naar buiten door ingestudeerde antwoorden over wereldvrede, internationale betrokkenheid en oproepen om vooral zuinig met de planeet om te gaan.

Sceptische reacties

Iemand beoordelen op schoonheid blijft een subjectieve aangelegenheid. Smaken verschillen nu eenmaal. Een Japanse uitroepen tot winnares van een miss-verkiezing in Japan door een grotendeels Japanse jury, maakt de keuze niet alleen subjectief maar ook dubieus. Hoewel medestanders van de jury aangaven dat de Miss International verkiezing vaker in Japan is gehouden zonder dat Japan toen won.

En je moet toegeven: een deelneemster uit een land dat de verkiezing organiseert, moet kans hebben om ook te winnen. In dit geval hadden ze de geloofwaardigheid kunnen verhogen door in ieder geval te zorgen voor een internationale jury. Leerpuntje voor volgend jaar zou ik zeggen.

Winnaressen Miss International 2012

Winnaressen van links naar rechts: Paraguay (5e plaats), Sri Lanka (3e plaats), Japan (1e), Finland (2e), Dominicaanse Republiek (4e).

Japanners houden niet van make-up

Toch was ook het Japanse publiek niet geheel tevreden met de uitslag. Op social media was veel kritiek op de verkiezing. Vooral het gebruik van make-up liep volgens de reacties de spuigaten uit:

Enkele social media quotes vertaald uit het Engels
“Zoveel make-up werkt misschien in het buitenland, maar ik vind het niet passen bij Aziatische vrouwen…”

“Eerlijk gezegd vind ik zoveel make-up bij vrouwen griezelig…”

“Ik zou deze vrouwen graag eens zonder camouflageverf zien…”

Teveel make-up stoot dus af. Misschien een leerpuntje voor de deelneemsters van volgend jaar. Hoewel dit natuurlijk Japanse reacties waren. Misschien eerst even checken in welk land het gehouden wordt en wie er in de jury zit?

Jouw mening
Wat vind jij eigenlijk van verkiezingen waar vrouwen (of mannen) worden beoordeeld op ‘schoonheid’? Ik vind het zelf pure verspilling van geld en tijd. Het heeft wat mij betreft niets te maken met entertainment of een wedstrijd, want schoonheid is geen prestatie. Ik hoor graag jouw mening!

Bronnen: Adventures of a Beauty Queen, RocketNews24

 

 

Lees ook:Pasgeboren panda in Tokio sterft
Lees ook:Eenzaam? Neem een knuffelkussen!
Lees ook:Japanse man loopt met parasol op straat
Lees ook:Japanse competitie voor beste wc-bril opgezet
Lees ook:Vrouwen redden Olympische Spelen voor Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.