Japan kiest overtuigend voor Barack Obama als president

Barack Obama | Foto: Wikipedia

Terwijl Barack Obama en Mitt Romney in Amerika in een nek aan nek race zijn verwikkeld om het presidentschap, spreken Japan en China zich overtuigend uit voor 1 kandidaat. Volgens Ipsos, een groot onderzoeksbureau uit China, wil maar liefst 86% van de Japanse bevolking en 63% van de Chinese bevolking dat Barack Obama komende dinsdag 6 november opnieuw gekozen wordt tot president van Amerika. Waar komt deze uitgesproken mening vandaan?

Mitt Romney laat zich negatief uit over Azië

Volgens politiek analisten is Mitt Romney niet geliefd in Azië door zijn negatieve uitlatingen over de financiële en economische situatie in Japan en China. Vooral China houdt volgens Romney de wisselkoers van de Chinese Yuan expres te laag waardoor producten uit China goedkoper zijn vergeleken met producten uit het buitenland. Bovendien pleit Romney voor meer Amerikaanse militaire troepen in het Aziatische gedeelte van de Stille Oceaan. Vooral China is hier op tegen.

Barack Obama komt op voor de minder rijken

Chinezen vinden Obama sympathieker omdat hij opkomt voor de minder rijken in de samenleving. Zo vinden ze zijn plannen voor het nieuwe ziektenkostenstelsel in Amerika een goed idee. In Japan zijn ze vooral te spreken over Obama’s inzet in het Midden-Oosten om de oorlogen in Afghanistan en Irak te beëindigen.

Hoewel de band tussen Japan en Amerika beter is dan die tussen China en Amerika, vinden beide landen de huidige betrekkingen goed zoals die nu zijn. Met Romney als president is nog niet duidelijk wat er gaat veranderen dus laten beide landen het liever zoals het nu is.

Welke kandidaat zorgt voor behoud van vrede in Azië?

Op de vraag welke kandidaat het beste de vrede zou kunnen bewaren in Azië, koos 56,3% van de Chinezen en maar liefst 85,3% van de Japanners voor Obama.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek van Ipsos hebben in beide landen 1.000 mensen meegedaan. Er moet rekening worden gehouden met een foutmarge van 5%.

Bronnen: The Telegraph, Japan Daily Press

Lees ook:Harmonieus diner voor leiders Abe en Obama
Lees ook:Japanners houden niet van Chinezen
Lees ook:President van Japan zegt geen sorry voor WO II
Lees ook:Japan weigert geweigerde brief Zuid-Korea
Lees ook:7 Chinese oorlogsschepen gespot bij Japans eiland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.