President van Japan zegt geen sorry voor WO II

Tijdens het begin van een grote bijeenkomst van Aziatische leiders uitte president Abe wroeging voor het handelen van Japan in de Tweede Wereldoorlog. Excuses bood hij echter deze keer niet aan, wat meestal in dit soort speeches wel gebeurt.

Later dit jaar wordt het einde van WO II herdacht, die zeventig jaar geleden eindelijk stopte. In vorige decennia bood de president van Japan steeds zijn excuses aan, maar Abe hint al een tijdje dat hij dit nu niet gaat doen.

De speech van vandaag kan dus als voorbode gezien worden voor later en zou de relaties met China en Zuid-Korea op scherp kunnen zetten. Deze landen vinden de schuldvraag namelijk erg belangrijk en zien graag dat Japan verantwoordelijkheid voor zijn verleden neemt.

Lees ook:Premier Abe geeft geen excuses voor WO II in speech
Lees ook:Wantrouwen tussen buurlanden Zuid-Korea en Japan groot
Lees ook:Speech premier Abe over WO II gewaardeerd in Japan en niet in buurlanden
Lees ook:Nieuwe anime van Dragon Ball in juli
Lees ook:Nederlander De Wit gaat Japanse schaatsploeg leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.