Nieuwe plekken genomineerd voor werelderfgoedlijst in Japan

The International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), het adviesorgaan van Unesco, heeft meerdere plekken genomineerd voor de werelderfgoedlijst. De plekken zijn cruciaal geweest voor de Industriële Revolutie en zijn daarom van historisch belang.

De verwachting is dat de 23 plekken, die tezamen als één cultureel erfgoed zijn genomineerd, officieel worden gekozen tijdens de jaarlijkse vergadering van Unesco op 28 juni tot en met 8 juli in Bonn.

Van alle genomineerde gebouwen is de meest bekende van deze plekken de kolenmijn bij Nagasaki, ook wel Gunkanjima genaamd. Dit betekent oorlogsschip eiland en je hoeft alleen maar naar onderstaande foto te kijken om te beseffen waarom het eiland zo heet. En toegegeven, het ziet er prachtig uit!

De Japanners hebben de uiteindelijke beslissing niet afgewacht en gingen massaal de verschillende gebouwen bekijken. Het hielp natuurlijk heel erg mee dat het net de eind van de Gouden week, de grote vakantieperiode in Japan, was.

De nominatie wordt echter niet overal positief gewaardeerd. In Zuid-Korea zijn ze zelfs erg boos, omdat enkele van de plekken tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt als arbeidskampen en veel Zuid-Koreanen daar hebben gewerkt. Dit kan hierdoor nog een groot obstakel worden naar het 19e erfgoed van Japan.

Ook kan de vraag gesteld worden of deze plekken wel waardig zijn om op de lijst te komen. Wij hebben in Nederland ook genoeg plekken die kenmerkend zijn voor de Industriële Revolutie, net als in de rest van de wereld. Moeten die allemaal deze hoge eer krijgen, lopen de nominaties voor de werelderfgoedlijst niet een beetje uit de hand?

Foto: Chad Chatterton via flickr

Lees ook:Plekken Industriële Revolutie Japan op Werelderfgoedlijst
Lees ook:Kasteel Himeji weer open voor publiek
Lees ook:De gouden tempel in Kioto
Lees ook:Tokio gaat veel meer rookruimtes creëren
Lees ook:Het anti rookbeleid van Japan, anders dan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.