Japanse leraren gecompenseerd voor weigeren zingen volkslied

Het is altijd opvallend om te zien wat de regels met het zingen van het volkslied is. In de Verenigde Staten wordt er zeer veel waarde aan gehecht op scholen, terwijl het in Nederland helemaal niet verplicht is. Japan zit hier een beetje tussen in, er wordt wel gezongen tijdens ceremonies, maar leraren die weigerden mee te zingen zijn nu in het gelijkgesteld.

22 leraren hadden een rechtszaak aangespannen tegen Tokio, omdat ze niet meer werden aangenomen om voor de klas te staan. Volgens de rechter ging de gemeente hier te ver en kregen ze tezamen een geldbedrag van omgerekend 3,9 miljoen euro.

Er is al jaren gedoe met leraren die weigeren mee te zingen. De straffen waren vroeger strenger, maar sinds 2011 mogen scholen volgens de wet wel de leraren een standje geven als ze niet meezingen met het volkslied maar niet meer ontslaan.

Tegenstanders van het volkslied vinden het te militair en imperialistisch ingesteld, maar premier Abe zei onlangs dat het volkslied ook gezongen zou moeten worden bij ceremonies op de universiteiten.

Eerlijk gezegd vind ik na het luisteren van het volkslied van Japan de ophef wat ver gaan. De tekst is misschien inderdaad wat achterhaald, omdat Japan nu een democratie is en geen keizerrijk. Het Nederlandse volkslied heeft echter soortgelijke problemen.

Maar oordeel zelf: wat vinden jullie van het onderstaande volkslied van Japan?

Lees ook:Japan doneert 723 miljoen euro voor vluchtelingen
Lees ook:Bouw Olympisch Stadium helemaal opnieuw in Japan
Lees ook:Premier Abe geeft geen excuses voor WO II in speech
Lees ook:Japanner gearresteerd voor landen drone op huis premier
Lees ook:Plannen voor groei toerisme in Japan in de maak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.