Premier Abe legt militaire wet uit met papieren figuren

In Japan wordt een wet voorbereid waarmee het leger voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog buiten de landsgrenzen in actie mag komen. De verandering is echter niet populair bij het Japanse volk en dus gooide premier Abe het over een andere boeg en probeerde de wet op een simpele manier uit te leggen. Maar of dat gewaardeerd werd?

Het klinkt misschien gek voor ons Nederlanders maar in Japan is het op dit moment nog verboden om het leger buiten het land in te zetten. Dit werd ingevoerd na de rol die Japan speelde in de Tweede Wereldoorlog. Tijden zijn echter veranderd en Japan wil haar bondgenoten kunnen helpen in humanitaire missies. Tenminste, dat wil de premier en de regering. Een groot deel van het volk is bang dat het in oorlogen terecht komt waar het niets te zoeken heeft.

En dus legde premier Abe de wet uit voor het volk. Hij liet een papieren huis zien met een Amerikaanse vlag waarin een slecht lijkend vuur boven hing. De figuurtjes van Amerikaanse brandweermannen stonden naast het vuur, maar hun Japanse gelijkenissen stonden op een afstand bij een huis die niet in de fik stond. Premier Abe vertelde dat de Japanse brandweermannen hun Amerikaanse collega’s niet kunnen helpen de brand te blussen, maar met de nieuwe wet dat wel zou kunnen.

De uitleg werd echter vol hoon ontvangen. Het werd vooral als amateuristisch gezien op sociale media als Twitter, alsof premier Abe het Japanse volk als kinderen behandelde. Daarbij werd de vergelijking met een vuur blussen en oorlog voeren niet gewaardeerd, volgens Japanners is dat compleet iets anders.

En dat is het natuurlijk ook wel en dus lijkt de type uitleg niet helemaal goed gekozen. Zien jullie premier Rutte ook al een nieuwe missie in het Midden-Oosten uitleggen met papier en poppetjes?

Lees ook:Speech premier Abe over WO II gewaardeerd in Japan en niet in buurlanden
Lees ook:Japan neem militaire wet aan; leger mag landsgrenzen over
Lees ook:Premier Abe geeft geen excuses voor WO II in speech
Lees ook:Japanner gearresteerd voor landen drone op huis premier
Lees ook:Harmonieus diner voor leiders Abe en Obama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.