Eerste kerncentrale in Japan weer opgestart

Japan heeft al twee jaar al haar kerncentrales uitstaan, door angst van het volk over soortgelijke rampen als in 2011. Toen faalde de kernreactor in Fuskushima door de invloed van een tsunami. Deze pauze is nu voorbij, want Japan heeft de eerste kerncentrale weer aangezet.

Het gaat om een kerncentrale in Sendai, in het gebied Kagoshima. De reactor is op dit moment 31 jaar oud en heeft natuurlijk nu een stuk strengere regels om gebruik gemaakt van te kunnen worden. Vanaf vrijdag moet die weer energie gaan opleveren en vanaf september kan die energie dan weer verkocht gaan worden.

De opening ging echter niet gepaard zonder problemen. Er waren zeker tweehonderd mensen op de been om te protesteren tegen het aanzetten van de kerncentrale die slaags raakten met de politie en ook bij andere gedeeltes van het volk  zijn de kerncentrales niet meer populair.  Zij vinden dat de overheid nog niet genoeg heeft gedaan om een mogelijke nieuwe ramp te voorkomen of willen helemaal geen kernenergie meer in hun land.

Het probleem is echter dat Japan weinig grondstoffen zoals olie en steenkolen in eigen land heeft en daarom is kernenergie belangrijk voor opwekking van elektriciteit. Voor de ramp met Fukushima kwam 25% van de totale energie uit kerncentrales en de overheid wil dit weer terug op dat niveau krijgen.

De komende jaren wordt dus nog een heel gevecht met een publiek die niet warm loopt voor kernenergie, maar de eerste stap is al wel gezet. Japan heeft nog tientallen andere centrales en dus gaat het zeker nog wel een tijd duren voordat ze allemaal weer aanstaan.

bron: Japantoday

Lees ook:Japan begint met opstarten kerncentrales
Lees ook:Japan wil nu echt af van kerncentrales
Lees ook:Protest tegen herstarten kernreactoren neemt toe
Lees ook:Zonne-energie moet Japan redden
Lees ook:Eerste kernreactor Japan draait weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.