Premier Abe geeft geen excuses voor WO II in speech

Het was maanden een spannend onderwerp wat de premier van Japan zou zeggen in zijn speech tijdens de 70-jarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog. China en Zuid-Korea wilden opnieuw excuses horen van Abe, maar zover wilde hij niet gaan. Volgens hem heeft Japan genoeg excuses gegeven over de jaren.

Het is bijna traditie dat de premier van Japan elke decennia na het einde van Tweede Wereldoorlog zijn oprechte excuses aanbiedt voor wat Japan allemaal heeft gedaan. De afgelopen maanden was echter niet duidelijk of de huidige premier dat ook zou doen. De landen die het hardst getroffen werden door de agressie van Japan, China en Zuid-Korea, eisten excuses en hun relatie met Japan was op zijn minst gezegd niet goed meer.

Op 14 augustus hield de premier zijn langverwachte speech en hij erkende de verschrikkelijke daden die Japan in het verleden heeft begaan. Hij gaf toe dat Japan aan de verkeerde kant van de oorlog stond en zei zijn hoofd diep te buigen voor alle zielen die in Japan en daarbuiten zijn gestorven.

Excuses voor de daden van Japan gaf hij echter niet, want die zijn gepleegd door vorige generaties. 80% van de Japanse bevolking heeft de oorlog niet meegemaakt, dus waarom zouden ze daarvoor hun excuses moeten aanbieden? Japan heeft volgens hem genoeg excuses gegeven in het verleden en wil niet dat toekomstige generaties dit maar blijven doen.

Nu is dat natuurlijk de vraag hoe China en Zuid-Korea gaan reageren en of ze deze uitleg voldoende vinden voor het gemis van de excuses die ze zo graag willen. Als het aan jullie en mij lag zou het voldoende zijn, want in de poll van afgelopen maand zei iedereen dat Japan geen excuses meer hoeft aan te bieden!

Lees ook:Speech premier Abe over WO II gewaardeerd in Japan en niet in buurlanden
Lees ook:President van Japan zegt geen sorry voor WO II
Lees ook:Premier Abe geeft offer aan tempel Yasukuni; China geïrriteerd
Lees ook:Wantrouwen tussen buurlanden Zuid-Korea en Japan groot
Lees ook:Japan weigert geweigerde brief Zuid-Korea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.