Speech premier Abe over WO II gewaardeerd in Japan en niet in buurlanden

Afgelopen week was de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Japan en de premier van Japan sprak daarom het land toe. Hij wilde echter geen excuses meer geven, omdat dat al genoeg gedaan is en de huidige en toekomstige generaties niet verantwoordelijk zijn voor het de daden in het verleden. In Japan ze vonden daar niet veel mis mee, maar in China en Zuid-Korea is er teleurgesteld gereageerd.

De populariteit van premier Abe is al een tijdje aan het dalen in het land. Dit komt vooral door de nieuwe aankomende militaire wetten waarin Japan voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog haar leger buiten de landsgrenzen mag inzetten, bijvoorbeeld om bondgenoten te helpen. Dit is echter niet populair bij het volk, die niet aan oorlogen wil meedoen.

De speech werd echter wel gewaardeerd in het land. De steun van het volk voor de premier steeg in een peiling van 37,7% naar 42,2%, bijna met 5% dus. Ook vonden meer Japanners met 44,2% tegen 37% het een goede toespraak, de premier kon hiermee dus zijn positie in eigen land iets versterken.

In de buurlanden is er een stuk minder enthousiast gereageerd. China en Zuid-Korea wilden maar al te graag excuses horen van Japan, iets wat ze niet kregen. China vindt dat Japan echt een kans heeft gemist om de verslechterende relatie tussen de twee weer op de rails te kunnen krijgen. Zuid-Korea was minder negatief maar voegde wel toe niet enkel woorden te willen horen, maar nu ook daden te zien van Japan zoals schadevergoedingen voor de vele Zuid-Koreaanse vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog waren ontvoerd.

De relatie tussen Japan en haar buurlanden blijft voor nu dus nog steeds gespannen, maar de premier heeft wel in eigen land wat meer steun kunnen vinden.

Lees ook:Premier Abe geeft geen excuses voor WO II in speech
Lees ook:Premier Abe geeft offer aan tempel Yasukuni; China geïrriteerd
Lees ook:Wantrouwen tussen buurlanden Zuid-Korea en Japan groot
Lees ook:Premier Abe eert Japanse WO II-held
Lees ook:Japan weigert geweigerde brief Zuid-Korea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.