Tokio kampt met arbeiderstekort voor projecten Olympische Spelen 2020

Over vijf jaar vinden de Olympische Spelen plaats in Tokio en de stad en het land zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Er moet bijvoorbeeld een nieuw stadion komen, accommodaties voor de atleten maar ook de infrastructuur moet aangepakt worden. Er is echter één probleem; er zijn te weinig mensen om dit werk te verrichten!

Het binnenhalen van de Olympische Spelen zorgde ervoor dat in de bouwsector van Japan een hoop vacatures ontstonden. Deze sector was al druk met het opnieuw opbouwen van gedeeltes van het land na de tsunami van 2011 en de snel stijgende toeristensector, maar kan de vraag nu nauwelijks meer aan.

Het probleem ligt erin dat Japan een moderne maatschappij is waar de inwoners vaak hoog opgeleid zijn en daardoor niet graag een constructie werker, boer of visser willen worden. Liever zoeken ze het sectoren als de ICT, waar veel meer geld verdiend mee kan worden.

In andere westerse landen, net als in Nederland, hebben we dit probleem ook al eerder gehad. De inwoners willen niet meer de ‘lagere’ baantjes doen. Wij losten dat op door immigranten aan te trekken, maar in Japan gebeurt dat nauwelijks. De wetten en regels om in Japan te komen werken zijn vrij streng, niet voor niets is het daardoor nog steeds een zeer homogene samenleving.

Toch denkt Japan er nu over om deze regels te versoepelen. Premier Abe heeft dit in ieder geval al voorgesteld, maar de meerderheid van de inwoners van Japan denkt hier niet positief over. Dit debat kan dus nog een tijdje doorgaan, want naar schatting zijn er zo’n 25.000 arbeiders nodig om de vele projecten te bouwen. Misschien kunnen we dus binnenkort dus niet alleen maar als leraar Engels aan de slag in Japan, maar kunnen we ook helpen stadions te gaan bouwen!

Lees ook:Gedoe om budget Olympisch Stadion in Tokio
Lees ook:Acht sporten op shortlist voor Olympische Spelen 2020 in Tokio
Lees ook:Kan AirBnB slagen in Japan?
Lees ook:Bouw Olympisch Stadium helemaal opnieuw in Japan
Lees ook:Matige start Japan op Olympische Spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.