Bouw Olympisch Stadium helemaal opnieuw in Japan

In 2020 organiseert Tokio, de hoofdstad van Japan, de Olympische Spelen. Het was de bedoeling dat er een supermodern, luxe stadium zou komen om daar de meeste sporten plaats te laten vinden. De kosten bleven echter maar verder uit de hand lopen, het budget was nu al het dubbele van wat de bedoeling was, en dus heeft premier Abe besloten de stekker eruit te halen en opnieuw te beginnen.

De kosten voor de bouw van het stadium waren al naar 252 miljard yen gestegen, ongeveer 1,8 miljard euro. Dat was totaal niet wat er ingepland was, want het had maar de helft moeten kosten. De Japanners waren dan ook op zijn minst gezegd geïrriteerd over het dure stadium, zeker omdat er wel gewoon bezuinigd moet worden in het land. Dit peperdure stadium maakte premier Abe dan ook niet populairder en het gaat al daar niet goed mee door de nieuwe wetten van de militaire veranderingen.

En dus gaat het stadium nu niet meer door. Het was ontworpen door de Britse architect Zaha Hadid en zag er heel modern uit. Wat ze nu gaan doen weten de Japanners nog niet, maar in ieder geval kunnen ze niet het oude stadium van de Olympische Spelen van 1964 renoveren. Die is namelijk onlangs afgebroken en waar die stond moet het nieuwe stadium komen.

Dit aanzicht gaat niet meer door

Dit aanzicht gaat niet meer door

Ook de planning loopt nu behoorlijk in de honderd. Het was de bedoeling dat het WK rugby van 2019 in het nieuwe stadium zou gespeeld worden. Dat wordt nu echter niet gehaald. Daarbij moeten alle zeilen bijgezet worden om 2020 wel te halen. Dat is al over vijf jaar en er is niet eens een plan voor een nieuw stadium, laat staan dat al aan de bouw begonnen zijn. Al met al behoorlijk gepruts van Japan, wat normaal wel een land is waar de bouwsector goed geregeld is.

Foto: Zaha Hadid – New National Stadium Japan Competition Proposal 04 via flickr

Lees ook:Gedoe om budget Olympisch Stadion in Tokio
Lees ook:Japanse trein rijdt hoogste snelheid ooit
Lees ook:Grootste buitenlandse overname ooit door Japans bedrijf
Lees ook:Premier Abe wil meer toeristen naar Japan
Lees ook:Premier Abe legt militaire wet uit met papieren figuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.