Tokio nieuwe ‘Gay Capital’ van de wereld?

Tokio nieuwe homohoofdstad van de wereld?

Foto: AP

Amsterdam staat deze week in het teken van ‘Gay Pride’ met de bootjesparade komende zaterdag als hoogtepunt. Hoewel het in Japan wat minder is gesteld met de homo-acceptatie, zijn er dit jaar maar liefst 2 ‘Gay Prides’ in Tokio. De eerste was 29 april en de tweede is binnenkort op 11 augustus. Wordt Tokio de nieuwe ‘Gay Capital’ van de wereld?

President Obama helpt Japan

Obama zorgde onlangs voor gejuich in de Japanse homogemeenschap toen hij op televisie zei vóór het homohuwelijk te zijn. Want hoewel in steeds meer landen homo’s en lesbiennes met elkaar kunnen trouwen, vooral hier in Europa en in steeds meer staten in Amerika, staat homo-acceptatie in Japan niet op de agenda. Voorstanders van het homohuwelijk hoopten dat Obama’s uitspraken de discussie in Japan zouden aanwakkeren.

In juni van dit jaar zond Obama’s regering Mark Bromley, voorzitter van de lobbygroep ‘Council for Global Equality‘, naar Japan met de boodschap dat homoparen dezelfde rechten verdienen als gemengde paren. Ook dit gebaar werd op prijs gesteld, maar eerst moet de houding ten opzichte van het ‘traditionele huwelijk’ in Japan nog veranderen, zowel sociaal als juridisch.

Ongelijke rechten traditioneel huwelijk

De regels van het Japanse huwelijk zijn namelijk conservatief en in het voordeel van de man. Getrouwde stellen moeten dezelfde achternaam (van de man) dragen. Tot voor kort was scheiden een groot taboe. Scheiden was echt een schande. En bij een eventuele scheiding mogen vrouwen niet binnen 6 maanden hertrouwen. Baby’s die geboren worden binnen 300 dagen na een scheiding, worden automatisch toegewezen aan de ex-man. Kortom, naast homo-emancipatie valt er ook nog genoeg te winnen voor de vrouw.
(Bron huwelijksregels: Japan Today)

Geen homogeweld

Maar ondanks de conservatieve houding van Japan, is er nauwelijks geweld tegen homo’s. Dit komt echter niet door tolerantie, maar doordat er sowieso weinig geweld op straat voorkomt. Japanners zijn beschaafde, vriendelijke mensen die hun emoties uitstekend in bedwang houden. Omgekeerd bewegen Japanse homo’s zich ook vrij onzichtbaar door de massa waardoor confrontaties uitblijven.

Daarbij komt dat de Japanse (hetero)man van nature meer eigenschappen bezit die vaak worden toegedicht aan homo’s: perfecte, uiterlijke verzorging. In een eerder blog ‘Jonge Japanse man wil mooi zijn‘ schreef ik al dat het in Japan vrij normaal is om als man naar de pedicure te gaan en je huidje regelmatig te laten peelen in een schoonheidssalon.

Arie Boomsma

Als de gemiddelde Nederlandse hetero dit zou doen, staat binnen de kortste keren Arie Boomsma op de stoep met de vraag of je mee wilt doen met zijn ‘uit de kast-programma’. Want als het om uiterlijke verzorging gaat, blijken wij ineens conservatiever te zijn dan de Japanners…

Flyer Tokyo Rainbow pride 2012Waarom dan toch 2 Gay Prides?

Tot slot dan toch de brandende vraag waarom Tokio 2 Gay Prides organiseert. Het antwoord is simpel: er zijn 2 organisaties. Tokyo Pride (TP) en Tokyo Rainbow Pride (TRP). Laatstgenoemde organisatie is opgericht in mei 2011 (door enkele leden van TP notabene) uit ontevredenheid over de organisatie van de Gay Pride.

Hommeles bij de homo’s?

Hoewel het roze festijn al sinds 1994 in Tokio wordt gehouden, trok het de laatste jaren niet zoveel bezoekers meer. In 2008, 2009 en 2011 was er zelfs helemaal geen Gay Pride. De 2 organisaties hebben beide een verschillende versie van het verhaal, maar volgens TRP zou er in 2012 wéér geen Gay Pride komen, dus organiseerden ze er zelf één in april 2012. Volgens TP klopt dit verhaal niet en stond er wel degelijk een Gay Pride voor augustus 2012 op het programma. Een uitgebreid verslag van dit gekibbel kun je lezen op de site van Japan Times.

Toch jammer dat 2 partijen die beide strijden voor o.a. het homohuwelijk, zelf in scheiding liggen. Lijkt mij wenselijk dat ze zich met elkaar verzoenen en er samen één feest van maken. Alleen dan kan Tokio misschien ooit eens ‘Gay Capital’ van de wereld worden.

Hier nog wat beelden van de Tokyo Rainbow Pride Parade van 29 april 2012 (Bron: YouTube).

Lees ook:Hoera, wij gaan scheiden!
Lees ook:Shibazakura bloeit in Hitsujiyama park
Lees ook:Godzilla inwoner van Tokio geworden
Lees ook:Trouwen in Japan heeft rare restricties
Lees ook:Jeugd Japan verliest interesse in seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.