PSY’s Gangnam Style scoort niet in Japan

Op YouTube is de videoclip ‘Gangnam Style‘ van de Koreaanse PSY inmiddels ruim 460 miljoen keer bekeken en wereldwijd een enorme hit geworden. Behalve in Japan. Dat is toch vreemd want K-pop, zoals Koreaanse muziek in Japan wordt genoemd, doet het normaal gesproken niet slecht in Japan. Of dringen de politieke spanningen tussen Japan en Korea nu toch ook de muziekindustrie binnen?

PSY is niet mooi genoeg?

Een blogger van RocketNews24, woonachtig in Japan maar zelf geen Japanner, vroeg aan Japanners waarom Gangnam Style niet aanslaat in Japan. De antwoorden lopen nogal uiteen maar de grootste reden lijkt zijn uiterlijk te zijn. De meeste Koreaanse zangers en zangeressen die zijn doorgebroken in Japan, hebben hun populariteit te danken aan hun mooie uiterlijk.

RocketNews24 neemt niet gelijk genoegen met dat antwoord – zo oppervlakkig zijn Japanners normaal gesproken echt niet – dus gaat het onderzoek door. Op Yahoo! Japan vinden ze diverse negatieve reacties op een artikel over PSY: “Oh, hij hoeft echt niet naar Japan te komen. We willen hem hier niet.” of “Kijken naar een lelijke man van middelbare leeftijd die wanhopig met zich heupen wiegt is triest.” Toch dus dat uiterlijk weer.

Hm, is het echt zo triest? Kennelijk hebben de Japanners die commentaar geven het filmpje wel gezien en dus bijgedragen aan de miljoenen hits. Anders weet je niet dat het ‘een heupwiegende man van middelbare leeftijd’ betreft.

Heb jij het filmpje ook nog niet gezien? Bekijk het hier en oordeel zelf: (Bron: YouTube)

Politieke spanningen spelen wel degelijk een rol

Ondanks het feit dat de meeste Japanners zeggen PSY gewoon niet leuk te vinden, speelt volgens RocketNews24 toch ook de politieke situatie tussen Japan en Zuid-Korea wel degelijk een rol. Deze zomer toen Gangnam Style wereldwijd begon door te breken, ruzieden Japan en Korea namelijk over de Takeshima/Dokdo eilanden. Deze onbewoonde eilandengroep wordt door beide landen geclaimd, zoals ik in een eerder blog heb uitgelegd. Een langlopend conflict dat trouwens nog steeds niet is opgelost.

Debuutalbum PSY in Japan uitgesteld

Wat de echte reden dan ook is, het Japanse muzieklabel YGEX heeft inmiddels aangekondigd PSY’s album voorlopig niet in Japan uit te brengen. En dat terwijl het label in september nog zijn debuutalbum op de website aankondigde. Er zou zelfs een aangepaste “Roppingi Style” speciaal voor de Japanse markt worden gemaakt. Maar volgens YGEX was dat “verkeerde informatie”.

Voorlopig moet Japan het (stiekem) dus doen met het filmpje op YouTube.

Bron: RocketNews24

 

Lees ook:Filmpje: zo versla je de zwaartekracht!
Lees ook:Filmpje: Japan in 2 minuten
Lees ook:Premier Abe geeft offer aan tempel Yasukuni; China geïrriteerd
Lees ook:Japanners niet tevreden met uiterlijk
Lees ook:Zó maak je een trein schoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.