Japan neem militaire wet aan; leger mag landsgrenzen over

Het heeft heel wat decennia geduurd, maar nu mag het Japanse leger eindelijk haar bondgenoten helpen buiten de landsgrenzen van Japan. De wet werd al eerder door de Japanse Tweede Kamer aangenomen en is nu door de Eerste Kamer heen, ondanks alle protesten.

De nieuwe militaire regels houden in dat Japan bondgenoten militair mag helpen overal in de wereld. Hiervoor mocht Japan alleen zichzelf verdedigen, die regels stammen nog van het einde van de Tweede Wereldoorlog toen die werden ingesteld door de Verenigde Staten.

Het is nu echter een hele andere tijd en wereld en daarom maakte premier Abe deze wetsvoorstellen. Hiermee zou Japan niet hulpeloos hoeven toekijken hoe de mogelijke gevaren van bijvoorbeeld China en Noord-Korea werkelijkheid worden en kunnen bondgenoten van Japan eindelijk rekenen op het land.

In Europa is het helemaal niet gek dat je je bondgenoten helpt in een oorlog en ook Duitsland doet al decennia mee aan instituties als de NAVO. Toch waren er in Japan zeer veel protesten tegen de militaire veranderingen, want er is angst dat Japan aan conflicten mee moet doen waar het helemaal niets te zoeken heeft.

Die protesten waren onder andere buiten het parlementsgebouw te zien, waar tienduizenden Japanners demonstreerden. Ook de oppositie probeerde van alles. Hoewel ze niet genoeg stemmen hadden om de wet tegen te houden kozen ze voor vertragingen. Zo liepen iemand extreem langzaam naar voren om te stemmen en begon daarna aan een religieuze ceremonie. Ook werden er verschillende moties van wantrouwen aangedragen, maar dat alles kon de nieuwe wet niet tegen houden.

Op de korte termijn plukt premier Abe hier echter nog niet echt voordelen van. In de laatste peilingen steeg de ontevredenheid over het kabinet van 40% naar 47%. Daarbij staan maar 31% van de Japanners achter de militaire veranderingen.

Ook in de buurlanden is er niet enthousiast gereageerd. China en Noord-Korea beschuldigen Japan ervan de regionale vrede in gevaar te brengen en Zuid-Korea hoopt dat het land transparant blijft en trouw blijft aan de vreedzame constitutie van het land. De Verenigde Staten zal de nieuwe wet echter wel verwelkomen, want hiermee kan in theorie een bondgenoot extra nu ook echt militair meedoen in de wereld.

 

 

Lees ook:Japanse vrouwen verliezen kansloos WK-finale
Lees ook:Meerderheid bevolking Japan steunt nog steeds doodstraf
Lees ook:Japan dichtbij radicale militaire veranderingen
Lees ook:Japan verlaagt mogelijk stemleeftijd
Lees ook:Japan wil in 2018 naar de maan toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.