10 Dingen die buitenlanders opvallen in Japan (1)

Verkeersregelaars met witte handschoentjes in JapanJapan heeft veel gebruiken en gewoontes die volstrekt normaal zijn voor de Japanners zelf, maar door buitenlanders als opmerkelijk, vreemd of amusant worden gezien. Dan heb ik het niet over de knettergekke tv-shows waarin Japanners zichzelf door machines in hun ballen laten slaan (tot groot vermaak van het publiek), maar over subtiele zaken die – als je het eenmaal ziet en meemaakt – typisch Japans blijken te zijn.

Dit lijstje is trouwens nog maar een begin want er zijn nogal wat dingen die opvallen als je in Japan bent. Maar hier alvast de eerste 10 dingen die buitenlanders opvallen in Japan:

Netjes in de rij voor de metro

Netjes in de rij voor de metro

1. Iedereen wacht netjes op zijn of haar beurt.

Zoals ik al schreef in mijn blog over ‘gedragsregels in de metro’, is voordringen een onbekend fenomeen in Japan. Zo zie je bij de bushalte iedereen netjes in een lange rij staan, en bovendien wacht iedereen ook braaf met instappen totdat de bus of trein leeg is. Ging het altijd maar zo.

2. Het is overal zo schóón!

Op straat, in openbare toiletten, winkels en restaurants: je ziet nergens een snippertje liggen. En als er onverhoopt ergens puin of vuilnis ligt, dan weet je dat het de volgende dag is opgeruimd.

Kogeltreinen rijden altijd op tijd

De trein rijdt altijd op tijd

3. De treinen rijden altijd op tijd.

Niks geen blaadjes op de rails of een vlokje sneeuw! In Japan komen hooguit vertragingen voor bij (middel)zware aardbevingen, zelfdodingen en zware tyfoons. En zelfs bij 1 minuut vertraging krijg je uitvoerig excuses aangeboden. Dit geldt trouwens voor al het openbaar vervoer.

4. Mensen in publieke functies dragen witte handschoentjes.

Bus- en taxichauffeurs, verkeersregelaars, agenten en liftdames (dit zijn dames die de lift voor je bedienen) dragen witte handschoentjes. Hygiëne is voor Japanners erg belangrijk. Geen plakkerige taxisturen en liftknopjes!

Frisdrankautomaten op elke straathoek

Op elke hoek staat een frisdrankautomaat

5. Op elke straathoek staan frisdrankautomaten.

Werkelijk overal op straat, in winkelcentra en parken, staan frisdrankautomaten. Met een breed aanbod aan frisdranken, water, koude koffie en thee. Zomers is het bloedheet in Japan. De automaten op straat zijn dus geen overbodige luxe.

6. In zelfbedieningsrestaurants of cafés reserveer je een plaats door je jas of tas op de stoel te leggen.

En bij terugkomst weet je zeker dat alles er nog ligt én dat niemand je plaats heeft ingepikt, hoe druk het ook is. Moet je in Amsterdam niet proberen…

7. De veiligheid op straat

Maakt niet uit hoe laat het is, of in welke buurt je loopt, zelfs als je alleen bent is de kans dat je overvallen wordt of anderszins wordt lastiggevallen, minimaal.

8. De thee smaakt compleet anders

In Japan proef je de echte smaak van thee, en die is niet zoet. Het is even wennen, maar bij terugkeer in Nederland vraag je je ineens af wie er suiker in je thee heeft gedaan…

9. De hightech toiletten met bipssproeiers

Ik heb er al een blogje over geschreven, maar de veelzijdigheid van een Japans toilet is werkelijk verbluffend. En hoewel de meeste toiletten de mogelijkheid bieden tot ouderwets, handmatig reinigen, moet je het toch echt eens op z’n Japans proberen!

Buigen totdat je een ons weegt in Japan

Buspersoneel buigt bij vertrek bus

10. Buigen tot je een ons weegt.

Misschien hoort deze niet in de top 10, want iedereen weet dat Japanners buigzaam zijn. Maar pas als je in Japan bent, merk je hoe vaak er gebogen wordt: bij een ontmoeting, bij elke lichte verontschuldiging (en Japanners verontschuldigen zich vaak), bij het weggaan, zelfs aan de telefoon buigt de Japanner naar de gesprekspartner aan de andere kant van de lijn (waarbij het zeer aannemelijk is dat de gesprekspartner op dat moment net zo hard terugbuigt).

Welke vreemde of grappige gebruiken en gewoontes heb jij gezien in Japan?

Lees ook:Zó maak je een trein schoon
Lees ook:Japanse competitie voor beste wc-bril opgezet
Lees ook:Japan overweegt toiletten in liften
Lees ook:Tokio gaat veel meer rookruimtes creëren
Lees ook:Nieuw museum in Japan toont toiletten

4 reacties op “10 Dingen die buitenlanders opvallen in Japan (1)

 1. x

  Men leest in de metro ook heel veel strips met vaak een hoog SMsex-gehalte. Blijkbaar niet iets om je voor te schamen.

    /  
 2. Jos Bosma

  Dat is waar. Zolang het maar in stripvorm is, kan het blijkbaar! Misschien puntje voor een volgende top 10.

    /  
 3. Jannike

  In de metro is het heel stil, iedereen speelt met z’n telefoon maar niemand belt, dat is not done in het ov. Ook je opmaken in de metro is erg ongepast.

    /  
 4. Jos Bosma

  Ja dat klopt Jannike. Heb je het stukje ‘gedragsregels in de metro’ al gelezen? Daar zie je nog een mooie poster van ‘please do it at home’, waarin subtiel wordt aangegeven dat opmaken in de metro niet gewenst is!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.