Bezocht: Vredesmuseum in Hiroshima

Het is alweer zeventig jaar geleden dat er een atoombom in Hiroshima ontplofte. Het zorgde voor het einde van de Tweede Wereldoorlog maar ook voor tienduizenden doden. In Hiroshima kun je onder andere het Vredesmuseum bezoeken en dat is wat ik een jaar geleden heb gedaan. Is dit het bezichtigen waard? Dat lees je hier!

De stad Hiroshima heeft het echt tot haar missie gemaakt om Japanners en toeristen de keerzijde van de atoombom te laten zien. Wat ze ten eerste goed doen is de instelling om dit zo makkelijk en goed mogelijk te tonen. De entreeprijs is namelijk extreem laag, maar 50 yen wat zo’n 0,34 euro is. Het zou Hiroshima dan ook niet sieren als ze hier geld mee zouden willen verdienen, wat dan ook niet gebeurd. Daarbij zijn er inwoners van de stad aanwezig die gratis hun eigen verhalen, ervaringen en kennis met je willen delen. Geen geldklopperij bij het museum dus wat heel fijn is.

2014-04-08 15.25.17

Zodra je binnenkomt hangt er meteen een bedrukkende sfeer en wordt je snel op de feiten gedrukt. Je kunt van alles leren over de aanval op Hiroshima en er zijn meer dan genoeg objecten te zien die ontploffing in beeld brengen. Neem bijvoorbeeld dakpannen die helemaal geblakerd zijn, een gesmolten lunchbox en een hoop klokken en horloges. Deze stopten namelijk allemaal precies om 8:15, toen de atoombom ontplofte. Ook is er een heel gedeelte over de achterliggende wetenschap van de atoombom, zelf vond ik dit wat minder interessant.

2014-04-08 15.24.54

Één van de meest indrukwekkende gedeeltes vond ik de persoonlijke verhalen en dingen. Toen ik er was waren er bijvoorbeeld een hoop tekeningen te zien die gemaakt waren door kinderen in de jaren na de ontploffing. Deze tekeningen stelden de directe  aanval voor, of de verschrikkelijke gevolgen van bijvoorbeeld de straling. Ook werd het boek de kinderen van Hiroshima voorgelezen waarin kinderen hun ervaringen van de ontploffing vertellen, hartverscheurend.

2014-04-08 16.41.37

Wat mij wel verbaasde was het gedeelte van het museum over de oorzaak van de twee atoombommen die op Japans grondgebied tot ontploffing werden gebracht. Of je het het gebruik van nucleaire wapens nu veroordeelt of niet, in onze geschiedenisboeken wordt het als een noodzakelijk kwaad gezien. Japan wilde zich namelijk niet overgeven en anders had de Verenigde Staten Japan dus moeten binnenvallen en dan waren er veel meer doden gevallen, aan beide zijdes. In het museum gaat het hier echter niet over, andere politieke redenen worden genoemd. Rusland kwam steeds dichterbij Japan en de Verenigde Staten was bang dat Rusland controle over Japan zou krijgen. Daarom greep de Verenigde Staten zo drastisch in. Naar mijn mening gaat deze redenatie toch echt te ver en worden de Japanse acties in de oorlog onderbelicht. Het gaat namelijk bijna helemaal niet over de rol die Japan speelde in de Tweede Wereldoorlog en wat ze allemaal wel niet in China hebben gedaan. Deze instelling dat Japan het slachtoffer was vond ik zelf een wat eenzijdig verhaal en niet terecht.

Wel mooi is dat het museum en de stad Hiroshima zelf zich tot het uiterste inspant zodat het gebruik van atoombommen nooit meer zal voorkomen. Er worden exposities georganiseerd in andere landen om dit verleden onder ogen te brengen, met gedeeltes van de verzameling van het museum. Daarbij is er een gigantische muur vol met brieven van de burgemeester van Hiroshima. Sinds 1945 wordt er steeds een brief gestuurd naar de landen die nucleaire proeven en testen doen. Hierin wordt opgeroepen dit niet meer te doen, zodat het scenario van Hiroshima zich niet meer kan herhalen. Een indrukkend gezicht die muur.

2014-04-08 15.34.10

Al met al kan ik een bezoek aan het vredesmuseum in Hiroshima dus zeker aanraden. Het is goedkoop, mensen willen hun verhalen vertellen en de persoonlijke objecten en verhalen zijn zeer indrukwekkend. De geschiedenis van de directe ontploffing, de gevolgen en de oorzaken zijn zeker interessant om over te lezen, al schuift het museum Hiroshima en Japan zich naar mijn mening teveel in een slachtofferrol. Toch is de missie en de instelling van de stad vooral positief; het tonen van het verleden zodat we er allemaal van kunnen leren.

Noot: vanaf september 2014 is er een verbouwing gaande in het museum. Tot en met de lente van 2016 is het oosten van het gebouw gesloten, daarna tot en met de lente van 2018 het hoofdgebouw.

Lees ook:Entreeprijs Vredesmuseum in Hiroshima verviervoudigd; blijft goedkoop
Lees ook:Hiroshima Mon Amour opnieuw te zien in bioscoop
Lees ook:Bekijk Hiroshima door de ogen van een kat
Lees ook:Zeventig jaar na atoombom nog steeds medische zorg nodig
Lees ook:Japanse markt op 24 mei in Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.