Vrouwen redden Olympische Spelen voor Japan

Voetbalvrouwen Japan winnen zilver in Londen | Foto: AP

Voor een land met ruim 126 miljoen inwoners, heeft Japan tot nu toe verrassend weinig gouden medailles gewonnen: slechts 5. En 4 van die medailles zijn gewonnen door vrouwen. Toch bijzonder als je weet dat vrouwen in Japan nog vaak onderschikt zijn aan mannen. Zo vloog het mannen voetbalteam bijvoorbeeld business class naar Londen, terwijl de vrouwen economy class zaten in hetzelfde vliegtuig.

Eeuwenoude cultuur

Nu zul je Japanse vrouwen hier niet zo snel over horen klagen, want ‘zo is de cultuur nu eenmaal’. Vrouwen zijn al eeuwenlang ondergeschikt aan de man en dat verander je niet zomaar. Bovendien is het nog niet zo lang geleden dat ook hier in de westerse wereld de vrouw ondergeschikt was aan de man. Gelukkig is die tijd inmiddels grotendeels voorbij.

Glad ijs

Ik besef dat ik mij als man zijnde op glad ijs begeef en dat er nog genoeg te winnen valt wat betreft vrouwenemancipatie, maar vergelijk Nederland met Japan en je ziet het verschil.

Japanse vrouwen succesvoller dan mannen

Het feit dat 4 van de 5 gouden plakken van Japan door vrouwen zijn gewonnen, werd dan ook niet opgemerkt door de Japanse media, maar door TIME Magazine naar aanleiding van de finale in het vrouwenvoetbal tussen Amerika en Japan. De Japanse vrouwen, die vorig jaar overigens nog Wereldkampioen zijn geworden, verloren in Londen nipt de finale met 2-1.

Niet goud verloren maar zilver gewonnen

Het mannenelftal vloog er ‘al’ in de halve finale uit tegen Mexico. Na de eerste teleurstelling bij het vrouwenelftal dat ze de finale hadden verloren, kwam toch snel het besef dat ze zilver hadden gewonnen. Alweer een medaille voor de vrouwen terwijl de mannen met lege handen huiswaarts keren.

Meer dan goud waard

Voor Japan ligt de winst van deze Olympische Spelen dan ook niet in het aantal gouden medailles, maar op het gebied van de vrouwenemancipatie. Want als ze in Japan nu ook inzien dat de Japanse vrouwen de meeste (gouden) plakken mee naar huis nemen, en eigenlijk de Olympische Spelen voor Japan hebben gered, dan worden ze terug in eigen land misschien ook eens op waarde geschat.

Het lijkt mij in ieder geval wel duidelijk welk team er business class terug naar Japan vliegt.

 

Lees ook:Matige start Japan op Olympische Spelen
Lees ook:Japanse vrouwen naar finale WK voetbal
Lees ook:Trouwen in Japan heeft rare restricties
Lees ook:Vliegtuigspotten nieuwste trend onder Japanse vrouwen
Lees ook:Japanse vrouwen verliezen kansloos WK-finale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.