Japanse ninja’s bijna uitgestorven?

Jinichi Kawakami is laatst levende ninja | Beeld: AFP

Hoewel er altijd veel geheimzinnigheid hangt rondom ninja’s en ze een ‘onzichtbaar’ leven leiden, lijkt de 63-jarige Jinichi Kawakami de nog laatst levende, échte ninja te zijn. En deze oud-ingenieur uit het Japanse Iga voldoet nou niet bepaald aan het stereotype beeld van de ninja. Of komt dat omdat ons beeld van de ninja niet klopt?

 

 

 

 

 

Foutief stereotype beeld ninja | Katsushika Hokusai

Foutief beeld van de ninja

In films of stripverhalen zie je ninja’s meestal geheel in het zwart gehuld over daken rennen. Alleen de ogen zichtbaar. Met dodelijke ninjasterren en dolken waarmee ze de tegenstanders van honderden meters afstand geruisloos doden. Dit beeld klopt echter niet helemaal.

Wat klopt er dan wel?

Het klopt dat ninja’s vooral gespecialiseerd waren in spionage en het uitvoeren van gerichte aanslagen. Ze gebruikten daarbij ninjutsu en een breed arsenaal aan wapens en handige hulpmiddelen. Verder maakten ze gebruik van psychologie en illusies en wisten ze vaak onzichtbaar te blijven. Tot zover kloppen de films en strips.

De ninja als ‘gewone’ man

Het gaat fout bij de ‘outfit’ van de ninja. Ninja’s wisten zich onzichtbaar te maken door zich juist als gewone man te kleden en zich tussen de mensen te begeven. Zo konden ze ongemerkt dicht bij hun doelwit komen, geruisloos toeslaan en razendsnel ontsnappen. Alleen bij nachtelijke acties droegen ninja’s soms camouflagekleding maar die was meestal donkerblauw in plaats van zwart. Ninja’s waren vooral actief van de 12e tot de 19e eeuw.

Enkele ninja werk- en gevechtsmiddelen

'Makibishi' sterren

'Bo shuriken' pijlen

'Kaginawa' klimhaak

Foto’s: Wikipedia Commons: Makibishi, Bo shuriken, Kaginawa

Levenslange, geheime training

Hoewel een ninja zich vaak als een gewone man gedroeg, was dit natuurlijk niet het geval. Ninja’s werden al van jongs af aan, soms al vanaf een jaar of 5, opgeleid tot ninja door een ninja-master. De training gebeurde in het geheim en ging van mond tot mond. Iemand die ninjutsu beoefent, is dus niet automatisch een ninja. Hiervoor moet je zijn opgeleid door een echte ninja. Er is daarom weinig tot geen documentatie waardoor de geheimzinnigheid blijft. Wel is bekend dat het Japanse bergstadje Iga de bakermat is van de ninja’s.

De laatste ninja

En voor zover bekend is Jinichi Kawakami de laatste persoon die dit kan bewijzen. Hij behoort tot de Ban Clan, een ninja-lijn die meer dan 500 jaar teruggaat in de geschiedenis. Kawakami is de 21ste ninja in deze lijn. Zijn opleiding begon toen hij 6 jaar oud was, zonder dat hij eigenlijk wist wat hij deed. Pas later besefte hij dat hij werd opgeleid tot ninja. Maar hij zegt zelf de laatste van de Ban Clan te zijn want hij draagt zijn kennis niet over op een 22ste ninja. Volgens hem past een ninja niet meer in de huidige cultuur.

Ninja museum

Om toch niet alle kennis verloren te laten gaan, heeft hij het Iga-ryu Museum opgericht. Hier vind je veel ninja-wapens en geeft de laatst levende ninja enkele ninja-technieken prijs. Maar zelfs hij kent niet alle details want de ware geschiedenis van de ninja’s is en blijft een mysterie.

En zelfs Kawakami weet niet zeker of hij écht de laatst levende ninja is. Ninja’s worden immers in het geheim opgeleid en zijn onzichtbaar. Dus wie weet lopen er over 100 jaar nog steeds ninja’s rond.

Bron: NDTV

Meer informatie
Korte reportage over de laatst levende ninja (YouTube)
Ninja op wikipedia
Ninjutsu op wikipedia 

Lees ook:Wereldrecord voor zwaarste aardbei in Japan
Lees ook:Prachtig filmpje “supermaan”
Lees ook:Tokio nieuwe ‘Gay Capital’ van de wereld?
Lees ook:Jonge Japanse man wil mooi zijn
Lees ook:Warme zeestroming El Niño weer ontstaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.