Anime gezien: Kuroko No Basket

Er zijn veel verschillende animes te zien die gericht zijn op een sport en hoe een team vanuit het niets opkomt met een nieuwe speler, de hoofdpersoon, en dan mogelijk uitgroeit tot het beste team van Japan. In een eerder stadium had ik Haikyuu besproken, maar één van de meest populaire series in dit genre is Kuroko No Basket. De laatste aflevering van het derde seizoen is zojuist verschenen en dus is het tijd om deze anime over basketbal onder de loep te nemen.

In 2008 verscheen het eerste volume van de manga Kuroko No Basket en het werd zo populair dat in 2012 er een anime van 25 afleveringen van gemaakt werd. Het vervolg verscheen in 2013 en in juli 2015 kwam de laatste aflevering van het derde seizoen uit. De serie heeft dus nu al 75 afleveringen van 20 minuten, je bent daarom wel een tijdje zoet met de vele wedstrijden.

De anime vertelt het verhaal van Kagami en Kuroko, die samen als eerstejaars lid worden van de basketbalploeg van middelbare school Seirin. Kagami is de westerse Japanner die zich wil bewijzen en de beste van Japan wil worden. Kuroko daarentegen is iemand die volledig dienend voor het team speelt. Zijn onopvallende persoonlijkheid maakt hem bijna onzichtbaar op het veld en daarom is hij de ultieme schaduw. Het is de relatie tussen deze twee die vooral in het eerste seizoen centraal staat. Kuroko kiest Kagami als zijn partner, omdat hij als ‘schaduw’ een licht nodig heeft, iemand die blindelings op hem kan vertrouwen dat hij er altijd voor hem is.

Natuurlijk zijn zij lang niet de enige twee die in het team zitten, maar je hebt nog andere karakters zoals de sterke center die worstelt met zijn blessure gevoeligheid, de aanvoerder die goed drie punters kan scoren en de vrouwelijke coach die moet leren het team te leiden. Het duurt echter wel een tijd voordat deze personages meer dan tweedimensionaal zijn, zeker in het eerste seizoen krijgen ze weinig aandacht.

De serie heeft zeker een goed verloop. Wedstrijden duren misschien soms iets te lang, soms wel zo’n zes afleveringen maar tussendoor zitten er dan wat meer komische afleveringen waarin Kagami bijvoorbeeld nieuwe schoenen moet kopen of ze met zijn allen uit eten gaan. Ook is de spanning in wedstrijden erg goed gedaan, vaak moeten ze vechten om van een achterstand terug te komen en tijdens de wedstrijd uit proberen te vinden hoe ze deze tegenstander nu weer kunnen verslaan.

8626170580_8cfe727470_z

Het basketbal zelf is echter niet voor iedereen. In het begin van de serie valt het allemaal nog mee. Ja, de spelers zijn van een zeer hoog niveau en ze lijken bijna nooit te missen maar alleen Kuroko heeft op dat moment niet echt realistische krachten. Gaandeweg loopt het echter compleet uit de hand en zijn de moves die de spelers doen niet meer normale aanvallen, maar eerder superkrachten die je eerder bij shonens als Naruto zou verwachten. Zelf zie ik liever een wat realistischer wedstrijdbeeld dan tegenstanders die bijvoorbeeld de kracht hebben om elke move die ze één keer hebben gezien kunnen kopiëren of de basket van welke plek op het veld altijd te kunnen raken.

Toch zijn het ook de tegenstanders die het beste gedeelte van de serie zijn. Kuroko is namelijk deel van de Generation of Miracles, die op de lagere school alles wonnen. Deze zes spelers zijn nu allemaal deel van een ander team en hun verleden is erg interessant om uitgediept te krijgen gedurende de seizoenen en vol spanning wacht je af wat de nog onbekende laatste spelers voor talenten zullen hebben.

Of je Kuroko No Basket moet kijken ligt er dus aan of je een realistische sportserie wil kijken. Als dat namelijk het geval is, dan zijn er betere alternatieven te vinden in het genre. Als je de superkrachten prima kan verdragen of zelfs erg cool vindt dan is Kuroko No Basket eigenlijk niet te missen. De wedstrijden zijn spannend, de relatie tussen de twee hoofdpersonen is interessant en uiteindelijk worden de tegenstanders en de medespelers uitgediept hoe verder je komt. Daarbij heeft de anime 75 afleveringen en hoef je dus niet zoals bij de meeste andere series in dit genre al na 25 afleveringen afscheid te nemen van je helden!

Foto: Taro Urata via flickr

Lees ook:Anime gezien: Haikyuu
Lees ook:Anime gezien: Sword Art Online (Seizoen 1)
Lees ook:Dragon Ball Z komt terug!
Lees ook:Nieuwe anime van Dragon Ball in juli
Lees ook:Japan loot onder andere Syrië voor kwalificatie WK voetbal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.