Elektrische fiets breekt door in Japan

Elektrische fiets in Japan, E-bike

Foto: Bridgestone

In Japan wordt meer gefietst dan je misschien zou verwachten. Er zijn verrassend veel fietspaden en in grote steden stuit je soms op zoveel geparkeerde fietsen dat je even denkt bij een Centraal Station in Nederland te zijn. Maar vergeleken met ‘het stalen ros’ uit Nederland, ziet de Japanse fiets er nogal simpel en breekbaar uit. Met de komst van de Japanse ‘E-bike’, lijkt dat echter te gaan veranderen!

‘De Japanse bakfiets’

De nieuwe elektrische fiets is dan ook niet bedoeld voor gewone ritjes; deze fiets is gemaakt om kinderen van en naar school of de crèche te brengen. Je zou de fiets qua gebruik kunnen vergelijken met de bakfiets in Nederland. Want hier stoppen we kinderen tegenwoordig liever massaal in bakken in plaats van in kinderzitjes.

Mamachari - Japanse fiets

Een 'traditionele' Mamachari

In Japan vervoeren moeders hun kinderen ook vaak op de fiets: op de Mamachari. Dit type fiets met laag ‘instap-frame’ en mandje of kindersitje voorop komt het meest voor in Japan. Ook mannen gebruiken vaak een Mamachari, al zie je dan zelden kinderen voor- of achterop de fiets.

De Angelino Petite Assista

De elektrische fiets is ontwikkeld door het Japanse Bridgestone en heeft de weinig-Japanse naam ‘Angelino Petite Assista‘ meegekregen. De Assista heeft dezelfde kenmerken als de Mamachari, lage instap en voorzien van kindersitje(s), maar dit model ziet er duidelijk robuuster uit en heeft elektrische trapondersteuning. Bovendien zijn de wielen kleiner waardoor de fiets zwaarbeladen makkelijker te hanteren is.

Japanse moeder op elektrische fiets

De elektrische Angelino Petite Assista | Foto: Bridgestone

Vooral de elektrische aandrijving is uniek want – voor zover ik heb kunnen nagaan – werden er nog geen elektrische fietsen verkocht in Japan. In ieder geval niet op grote schaal.

Volgens Bridgestone zijn er inmiddels al 300.000 elektrische Assista’s in Japan verkocht. En dat is niet slecht, helemaal als je weet dat je zo rond de (omgerekend) € 1.400 moet neertellen om je kinderen elektrisch te kunnen vervoeren. Vooralsnog is de fiets alleen in Japan leverbaar en moeten wij het hier in Nederland doen met de elektrische bakfiets.

Bron: Treehugger,

 

Lees ook:Aantal kinderen in Japan lager dan ooit
Lees ook:Vulkaan op klein eiland in Japans ineens uitgebarsten
Lees ook:Filmpje: Japan got talent (1)
Lees ook:Filmpje: Japan got talent (2)
Lees ook:Steeds meer giftige spinnen in Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.