“Bewolkt met hier en daar een beving”

Aardbevingen in Japan

De kans dat er een regenbuitje valt in Japan, is kleiner dan de kans dat Japan getroffen wordt door een beving. Dat klinkt misschien overdreven, maar het zijn de feiten: Japan wordt jaarlijks getroffen door zo’n 10.000 aard- en zeebevingen. De meeste zijn niet zwaarder dan 3.0 op de schaal van Richter, maar zo’n 1.000 (gemiddeld dus bijna 3 per dag!) zijn rond de 4.0 of hoger. De meeste aardbevingen in Japan halen echter nooit het nieuws.

De kans op aardbevingen is 100%

Japan ligt in het meest actieve seismische gebied ter wereld. Eigenlijk heeft het zijn bestaan te danken aan seismische en vulkanische activiteiten. Doordat de Pacifische en Filipijnse plaat onder de Euraziatische plaat duiken ontstaan de vele bevingen en vulkaanuitbarstingen waaruit de eilanden van Japan zijn ontstaan. Deze ‘tektonische platen‘ verschuiven voortdurend. Meestal met kleine, voor mensen nauwelijks waarneembare schokken, maar bij Japan ook dagelijks met schokken rond 4.0 op de Schaal van Richter (4.0M). De Japanner ligt er niet wakker van.

Japan Quake Map

Zo kun je op de website Japan Quake Map in een animatie zien waar dagelijks de aarde in meer of mindere mate in beweging is geweest. Om een indruk te geven: alleen al de afgelopen week (van 30 juli t/m 5 aug) zijn er 5 aardbevingen geweest met een kracht tussen de 4.7 en 5.4 op de schaal van Richter. Het was dus eigenlijk relatief rustig. De laatste beving, van 3 augustus, was slechts een paar km ten noorden van Tokio en was 4.9M. Te ‘klein’ om het nieuws te halen…

De website laat de bevingen vanaf 11 maart 2011 zien. Hieronder zie je een aantal beelden met wat er gebeurde op die bewuste 11 maart. Ik vond het bijna net zo indrukwekkend als de gruwelijke beelden van de tsunami. Wist je dat er op 11 maart 2011 ruim 80 aardbevingen van boven de 4.5M zijn geregistreerd? Dat noem ik geen naschokken meer!

Wat gebeurde er op 11 maart 2011?     (Bron: Japan Quake Map)

Beeld 1

Beeld 2

Beeld 3

Beeld 1 > Een dag als alle andere
De dag begint enigszins onrustig met 3 zeebevingen voor de kust van Sendai en Fukushima: Om 01.54 uur een beving van 5.2M, 06.49 uur 4.7M en om 07.44 uur 4.9M. Maar zulke bevingen komen regelmatig voor. Niets om je zorgen over te maken…

Beeld 2 > Heel Zuidoost-Azië schudt op haar grondvesten
Maar dan om 14.46 uur komt de grote klap: 9.0M op ongeveer dezelfde plek als de 3 ‘kleintjes’ daarvoor. De beving is zo sterk dat hij voelbaar is in heel Japan en tot in Noord- en Zuid Korea, China en Rusland. De zeebeving op zich richt niet eens zoveel schade aan, het is vooral de daaropvolgende tsunami die dood en verderf zaait aan de Oostkust.

Beeld 3 > Het bleef nog lang onrustig
Bij een zware aardbeving horen naschokken, maar na deze bijzonder krachtige beving werden er alleen al op 11 maart 80 bevingen van 4.5 tot 7.9M gemeten. Nemen we 12 maart 2011 erbij dan komt dat aantal al op 225 zware naschokken. Met nog letterlijk duizenden bevingen in de maanden daarna.

Het hoort bij Japan

Hoewel de aarde dagelijks in beweging is, is het niet zo dat de Japanner in voortdurende angst leeft. De meeste gebouwen in de grote steden, ook de wolkenkrabbers, zijn volgens bouwkundigen bestand tegen aardbevingen met een kracht tot 7.0.

Tokio wacht op ‘the big one’

Probleem is echter dat sommige seismologen denken dat Tokio binnen nu en 4 jaar getroffen zal worden door een aardbeving die wel eens zwaarder zou kunnen zijn. Zij schatten die kans zelfs op 70%. Helaas (of is het gelukkig?) is gebleken dat aardbevingen op de lange termijn niet te voorspellen zijn.

De laatste keer dat Tokio getroffen werd door een zware aardbeving (8.3 op de schaal van Richter) was in 1923. Een groot gedeelte van Tokio en de havenstad Yokohama werden daardoor verwoest. Dit kwam vooral door grote branden die uitbraken. Er vielen naar schatting 140.000 doden (inclusief 40.000 vermisten).

Risicokaart bevingen Japan (Bron kaart: Nature)

Moeilijk te voorspellen

De risicokaart (hier rechts) geeft al aan dat de Japanse overheid de verkeerde gebieden als risicogebieden markeert. De grote aardbevingen van de afgelopen jaren zijn in deze risicokaart geplaatst en daaruit blijkt dat deze vaak buiten de (rode) risicogebieden hebben plaatsgevonden.

Over één ding zijn alle deskundigen het echter eens. De kans dat Tokio getroffen wordt door een zware aardbeving, is 100%. Daar ligt de Japanner in Tokio een klein beetje wakker van.

 

 

Lees ook:Staat Japanse vulkaan Fuji op uitbarsten?
Lees ook:Aardbeving in Japan, gelukkig geen gevolgen
Lees ook:Hoe veilig is Japan eigenlijk?
Lees ook:Populaire trekpleister bij Hakone gesloten
Lees ook:Japan overweegt toiletten in liften

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.