Staat Japanse vulkaan Fuji op uitbarsten?

Volgens onderzoekers is de kans toegenomen dat vulkaan Fuji uitbarst door de zware aardbeving van vorig jaar. De laatste uitbarsting was in 1707, niet lang na de zware ‘Hōei aardbeving’ in hetzelfde jaar. De aardbeving in 1707 was met 8.6 op de Schaal van Richter de krachtigste in de geschiedenis van Japan. Nu is dat de ‘Tōhoku aardbeving’ van 11 maart 2011 met een kracht van 9.0M.

 

 

 

Hōei aardbeving van oktober 1707. Vulkaan Fuji bij pijl. (Klik om te vergroten)

rampjaar 1707

De zware beving op  28 oktober 1707 was ook in zee, ten zuiden van Tokio en vulkaan Fuji, en werd ook gevolgd door een tsunami. Hierbij vielen meer dan 5.000 doden. Op 16 december 1707 barstte de vulkaan Fuji uit. De uitbarsting duurde tot 1 januari 1708 en in die tijd spuwde Fuji-san zo’n 800 miljoen kubieke meter vulkanische as uit. Zelfs 100 km verderop, waar nu Tokio ligt, lag een aslaag van enkele centimeters dik.

Druk in vulkaan is toegenomen

De geschiedenis heeft ons geleerd dat aardbevingen en vulkaanuitbarsting lastig te voorspellen zijn, maar dat er wel een samenhang lijkt te zijn. Volgens onderzoekers van het ‘National Research Institute for Earth Sciences and Disaster Prevention’ is de druk binnenin de vulkaan na maart 2011 toegenomen. Hierdoor is ‘de waarschijnlijkheid dat Fuji uitbarst, toegenomen’. Op 15 maart 2011 werd in het gebied van de vulkaan nog een aardbeving van 6.4M geregistreerd.

Vroegere uitbarstingen Fuji

Dat er geen regelmaat in de uitbarstingen van vulkaan Fuji zit, blijkt uit het verleden: Sinds het jaar 781 zijn er 16 uitbarstingen geregistreerd, waarvan er 12 tussen 800 en 1083 waren. Tussen 1083 en 1511 waren er geen uitbarstingen. De laatste grote uitbarsting was dus in 1707-1708, na een vergelijkbare aardbeving als die van 11 maart 2011.

Lekker slapen

Wel stellen de onderzoekers dat een stijgende druk in de vulkaan niet de enige factor is die leidt tot een uitbarsting. Andere aanwijzingen dat er binnenkort een grote uitbarsting komt, zijn er niet. Dat stelt ons dan weer gerust. Kunnen wij, en vulkaan Fuji, nog even lekker slapen…

Bron: RocketNews24

 

Lees ook:Vulkaanuitbarsting Sakurajima op camera vastgelegd
Lees ook:Japan overweegt toiletten in liften
Lees ook:Japan, oorsprong van de zon
Lees ook:Vulkaan op klein eiland in Japans ineens uitgebarsten
Lees ook:“Bewolkt met hier en daar een beving”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.